Putin poručio Zapadu: Pogodit ćemo nove ciljeve ako se Ukrajini isporuče projektili dugog dometa

Putin poručio Zapadu: Pogodit ćemo nove ciljeve ako se Ukrajini isporuče projektili dugog dometa

Isporuke američkih višecijevnih raketnih bacača Ukrajini povezane su s popunjavanjem gubitaka ukrajinske vojne opreme i zapravo ništa ne mijenjaju, a zahtjevi Kijeva za isporukom topništva najvjerojatnije su povezani sa željom da se obnovi ono što je uništeno tijekom rata, rekao je Ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je spomenuo da je ukrajinska vojska u trenutku početka specijalne operacije imala približno 515 raketnih sustava, od kojih je 380 uništeno, ali su neki obnovljeni ili uzeti iz zaliha, a sada Kijev ima oko 360 jedinica takve opreme. Na pitanje da ocijeni odluku o takvim isporukama, Putin je odgovorio da “nema ništa novo”.


Riječ je o višecijevnim raketnim bacačima, jer je ukrajinska vojska naoružana sličnim sustavima sovjetske i ruske proizvodnje ‘Grad’, ‘Tornado’ i ‘Uragan’. Putin je istaknuo da domet “ne ovisi o samom sustavu, već o projektilima koji se koriste”.

“Ono što danas čujemo i razumijemo su rakete koje lete 45-70 kilometara, ovisno o vrsti rakete. Isto je i sa sustavima ‘Grad’, ‘Uragan’ i ‘Tornado’ koje sam spomenuo. Tu je i domet od 40-70 kilometara, tu nema ništa novo“, objasnio je.

Stoga se, prema riječima predsjednika, takve isporuke iz SAD-a i nekih drugih zemalja jednostavno mogu povezati s popunjavanjem gubitaka Kijeva u vojnoj opremi.

Isporuke američkih raketa dugog dometa


Prema njegovim riječima, u slučaju isporuke raketa dugog dometa Kijevu, Rusija će izvući zaključke i izvršiti napade na one objekte koje još nije dotaknula. “Ali ako budu isporučeni, izvući ćemo odgovarajuće zaključke iz toga i upotrijebiti naše oružje, kojeg imamo dovoljno, da gađamo one objekte koje trenutno ne gađamo“, rekao je Putin.


Komentirajući situaciju s isporukama američkih višecijevnih raketnih bacača Kijevu, Putin je istaknuo da “slava” o dodatnim isporukama oružja Kijevu ima samo jedan cilj – što je moguće više produžiti oružani sukob u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, ruski sustavi protuzračne obrane uništavaju desetke bespilotnih letjelica ukrajinskih snaga tijekom specijalne operacije na teritoriju Ukrajine.

Kao što znate, postoji nekoliko vrsta. Prvi su udarni dronovi. Koriste se od samog početka. Ali učinkovito se koriste samo tamo gdje ne postoji vojni sustav protuzračne obrane. Imamo sustave ‘Buk’, ‘Tor’, ‘Pancir’ koji rade iznimno učinkovito. A naši sustavi protuzračne obrane (dronovi) krckaju kao orasi. Deseci ih su uništeni”, rekao je Putin.


Druga vrsta, nastavio je Putin, su izviđački dronovi.

“Tamo ih sada puno leti i letjeli su od samog početka, isporučeni su od samog početka – svi su strane proizvodnje. Postoji i treća vrsta – to su bespilotne izviđačke letjelice – da tako kažem – strateške prirode: lete na visini od 8, 11, 10 kilometara. Uvijek su korišteni, prije početka operacije letjeli su iznad Crnog mora, iznad teritorija Ukrajine. Međutim, nisu letjeli s nama. Ali oni se koriste sada i korišteni su i prije. Nije mi jasno zašto ih prebacivati ​​u Ukrajinu. “Pa, samo zato što nam ne daju priliku da ih negdje primimo i vidimo kako su napravljeni, jednostavno ne vidim drugog smisla”, objasnio je Putin.

Stoga prisutnost stranih bespilotnih letjelica u Ukrajini “ne mijenja ništa“, izjavio je ruski čelnik.

 

Putin je 24. veljače najavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Obraćajući se sugrađanima, rekao je da okolnosti “zahtijevaju odlučnu i hitnu akciju”, budući da su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istaknuo da je cilj operacije “zaštita ljudi koji su maltretirani već osam godina i koje kijevski režim genocidira“. 

Prema njegovim riječima, za to se planira provesti “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine” i privesti pravdi sve ratne zločince odgovorne za “krvave zločine nad civilima” u Donbasu.

Ministarstvo obrane Rusije redovito naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura onesposobljena je visokopreciznim sredstvima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp