Velika pobjeda – Nizozemski piloti dobili sudski spor protiv KLM-ova obveznog cijepljenja

Velika pobjeda – Nizozemski piloti dobili sudski spor protiv KLM-ova obveznog cijepljenja

Udruga nizozemskih zrakoplovnih pilota je 19. svibnja podnijela tužbu pri Žalbenom sudu u Amsterdamu protiv obaveze “cijepljenja” protiv Covida koje je nizozemska aviokompanija KLM bila uvela za nove pilote. 

Kako donose svjetski mediji, prekjučer je sud presudio u korist udruge pilota te KLM više ne može uvjetovati cijepljenje novim pilotima, niti ih smije pitati o njihovu statusu cijepljenja protiv Covida, a kamoli odbiti njihovu molbu za zapošljavanje na temelju statusa cijepljenja. Ukoliko se prekrše ove odredbe, KLM-u prijeti kazna od 100.000 eura po pojedinom prekršaju.

Sudac Pennink u svojoj je presudi napomenuo kako je KLM u molbama za posao izravno od kandidata za pilote tražio da se izjasne jesu li cijepljeni te ukoliko nisu, hoće li se cijepiti, a ukoliko bi odgovor na oba pitanja bio negativan – odmah bi obustavljao prijavu. Kao posljedica toga, KLM je vršio pritisak na kandidate da se cijepe jer bez cijepljenja ne bi dobili posao.

“Zahtijevanjem cijepljenja protiv korone, KLM narušava privatnost (članak 8. ECHR-a) kandidata pilota. Uostalom, odluka hoćete li se cijepiti ili ne je nešto što prvenstveno spada u privatnu sferu. Zahtijevanje od kandidata pilota da budu cijepljeni ili da se cijepe ukoliko to nisu, krši ovo pravo.”

Nakon ove presude oglasila se i udruga nizozemskih zrakoplovnih pilota:

“Udruga je zadovoljna odlukom prizivnog suda u Amsterdamu koja odmah zabranjuje KLM-u da pita kandidate pilote o njihovu statusu cijepljenja i da to koristi za odbijanje kandidata. Udruga podržava stav vlade da je cijepljenje važno, ali da nametanje obveznog cijepljenja od strane poslodavca nije dopušteno. Smatrali smo da se KLM toga nije pridržavao i, štoviše, prekršio naše dogovore o tome, a da za to nije postojala operativna potreba.”

Izvor: gnews.org

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp