Vladimir Kuzmić – postoji strah da neće biti dovoljno nafte


Vijest da će cijene dizela i benzina od idućeg tjedna bitno rasti izazvalo je veliku zabrinutost, a na posao je krenula i Vlada iz koje su obećali da će u ponedjeljak predstaviti novi set mjera kojim bi se zauzdao rast cijena benzina i dizela. Ponedjeljak je idealan dan za to jer u nedjelju istječu postojeće mjere po kojima je ograničena marža trgovcima uz privremeno smanjenje trošarina

Vladimir Kuzmić, član uprave Petrola i Croduxa, za naše medije je objasnio kako je razlog poskupljenja koje nas sasvim sigurno čeka idući tjedan uvođenje novih sankcija Rusiji kojima se zabranjuje uvoz nafte tankerima.

‘Poskupljenje je po uvođenju embarga bilo je i očekivano, sklapalo se puno novih ugovora i moglo bi se dogoditi da rafinerije padnu u probleme jer neće imati odakle nadomjestiti naftu koja se uvozila iz Rusije. Postoji strah da neće biti dovoljno nafte’, izjavio je gospodin Kuzmić.

Dodao je da su posljedice po potrošače poražavajuće jer su cijene goriva već oko ili na više od dva eura kao i ostatku EU-a, pri čemu se mi s razinom kupovne moći ne može mjeriti sa zemljama poput Francuske ili Njemačke.

‘Što se industrije tiče, mišljenje je da mi sada jako puno zarađujemo što nije točno. Naše marže su fiksirane na 75 lipa, od toga treba odbiti tri do četiri lipe naknade za biogoriva, sve naše troškove i plaće radnicima. Cijene goriva enormno rastu, rastu i naši troškovi. Mislim da Vlada još ima 40-ak lipa ‘prostora’ po litri goriva do minimalne EU trošarine i pri tome državni proračun ne gubi jer na PDV-u istovremeno ubire enormne iznose’, upozorava gospodin Kuzmić.

 

 

Smatra da bi trebalo krenuti u smjeru subvencioniranja prijevoznika kako bi se zaštitilo građane od sve jačeg udara inflacije na cijene prijevoza dok bi pogrešan korak bilo zamrzavanje cijena ususret turističke sezone jer bi tako zapravo naftne kompanije subvencionirale strance koji bi rado došli natočiti jeftinije gorivo u Hrvatsku kao što to sada Talijani rade po Sloveniji.

 

Kao jedna od mjera, spominjalo se i mijenjanje obračunskog modela za goriva, koji je sada na tjednoj bazi. Kako je naftna burzovna roba to bi također moglo dovesti do neželjenih komplikacija te bi bilo potencijalno opasno mijenjati model koji se pokazao kao dobar i čiji je obračunski horizont jedan tjedan. U ovoj situaciji sve je moguće, 30 godina sam u naftnom biznisu i ovakve se stvari nisu nikad događale. Moguće je da u jesen bude manjka naftnih proizvoda jer je već u travnju bilo kritično u nabavi’, zaključio je gospodin Vladimir Kuzmić.

Izvor: tportal.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp