Guardian piše – Zapad je započeo ekonomski rat protiv Rusije koji trenutno ide u potpuno krivom smjeru


Britanski tabloid Guardian poručuje da Rusija trenutno pobjeđuje u gospodarskom ratu kojeg je Zapad pokrenuo protiv nje, a njezin predsjednik Vladimir Putin još je daleko od povlačenja trupa iz Ukrajine.

Napisao je to ekonomski urednik britanskog dnevnika The Guardian Larry Eliot, koji je, između ostalog, poznat i po vezama s britanskom kraljevskom obitelji.

Glavne ocjene i teze Eliotovog teksta su sljedeće:

– posljedice sankcija znače povećanje cijene goriva i hrane u ostatku svijeta, uz sve veći strah od humanitarne katastrofe; – Zapad je započeo svoj ekonomski rat protiv Rusije, ali ne ide po planu, naprotiv – stvari idu jako loše;

– EU bi trebala zaboraviti na sankcije – one donose više štete nego koristi.

Eliotov zaključak, uostalom, nije nimalo neočekivan: “Kompromis s Kremljom trenutno je teško progutati, ali ekonomska stvarnost sugerira samo jedno: prije ili kasnije morat će se postići dogovor.”

Slični zaključci se već mogu izvesti u Njemačkoj. Uostalom, utjecajni list Die Welt već je objavio da će uskraćivanje plina Gazprom Germaniji, bivšoj “kći” Gazproma, koju je Berlin planirao oteti Rusima, potrošače u toj zemlji koštati oko 5 milijardi eura. Jer Gazprom Germania sada mora kupovati plin po tržišnim cijenama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp