Skandal u Baptističkoj crkvi u SAD-u: Najviše rukovodstvo znalo da su djeca desetljećima seksualno zlostavljana

Skandal u Baptističkoj crkvi u SAD-u: Najviše rukovodstvo znalo da su djeca desetljećima seksualno zlostavljana

Ameriku potresa najveći vjerski skandal u povijesti SAD-a, nakon što je otkriveno da su unutar Baptističke crkve djeca desetljećima seksualno zlostavljana.

To je otkrila neovisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece Južne baptističke konvencije (Southern Baptist Convention, SBC), najveće baptističke denominacije u svijetu i druge najveće vjerske grupe u Americi.

Istraga je trajala sedam mjeseci, a otkrila je i da je za sve znalo i najviše vodstvo SBC-a.

Osumnjičeni se pak terete za sodomiju, silovanja, snimanja pornografskih sadržaja s maloljetnicima oba spola i slične eksplicitne radnje.

U međuvremenu je na službenim internet stranicama SBC-a objavljen detaljan popis zlostavljača i onoga za što ih se tereti, a taj spisak je sastavio bivši zaposleni Izvršnog odbora konvencije. Potom su cijelu listu objavili neovisni istražitelji.

Oni su na 300 stranica sastavili izvještaj o 20 godina optužbi da je najviše vodstvo SBC-a pogrješno postupalo ili prikrivalo seksualne zlouporabe unutar kongregacije koja broji 17 milijuna članova u 47.000 crkava i najveće je protestantsko tijelo u zemlji.

Zlostavljači se međusobno  podržavali i štitili

Čelnici SBC-a, kako piše Washington Post, žestoko se opiru uspoređivanju “njihovog skandala” sa sličnim skandalima i zlouporabama unutar Katoličke Crkve, govoreći da je ukupni broj slučajeva zlostavljanja među južnim baptistima mali. Ali, neovisna istraga, koju je na zahtjev južnih baptista provela organizacija “Gaydpost Solucions” ih potpuno demantira.

Naime, u njoj se navodi da su se žrtve zlostavljanja pri pokušaju prijava uvijek iznova sretale s otporom i “kamenim zidom, pa čak i direktnim neprijateljstvom” vođa koji su bili više zabrinuti za zaštitu institucije od odgovornosti, nego za zaštitu južnih baptista od daljeg zlostavljanja. Zlostavljači su se štitili i podržavali, navodi se u dalje u izvješću.

Zlostavljane osobe bile su ušutkane

S druge strane, osobe koje su prijavile zlostavljanje bile su rutinski ušutkivane, bilo je i “kamenovanja”, zataškavanja, zastrašivanja i osvete, a američki mediji navode da se u izvještaju spominje 700 žrtava seksualnog zlostavljanja tijekom 20 godina.

Objavljena lista zlostavljača ima 205 gusto ispisanih stranica s imenima uglednih baptista, samo onih osuđenih za seksualno zlostavljanje, dok je prijava i zataškavanja znatno više.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp