Šok u SAD-U – Biden proglasio izvanredno stanje zbog nedostatka struje


Američki predsjednik Joseph Biden proglasio je izvanredno stanje u zemlji zbog prijetnje nedovoljne dostupnosti kapaciteta za proizvodnju električne energije, dajući hitne ovlasti državnom tajniku za trgovinu da riješi ovaj problem.

Biden je predložio da borba protiv nedostatka struje bude u nadležnosti tajnice Gine Raymond odobravanjem oslobađanja od carina na uvoz solarnih ćelija i modula iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama.

Ova mjera će trajati dvije godine ili do ukidanja izvanrednog stanja.

Proglašenje izvanrednog stanja uslijedilo je nakon Bidenove odluke da ratnim zakonima potakne domaću proizvodnju solarnih panela i drugih izvora za proizvodnju takozvane zelene energije.

Korištenje ovog zakona objasnio je potrebom da se smanji uporaba nafte i plina i smanji ovisnost SAD-a o opskrbi iz “neprijateljskih” zemalja.

Biden je objasnio da oko tri četvrtine svih solarnih modula instaliranih u SAD-u 2020. dolazi iz zemalja jugoistočne Azije. No, kazao je kako Bijela kuća već pregovara s domaćim tvrtkama kako bi ih potaknula na povećanje domaće proizvodnje.

Američki predsjednik okrivio je rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao jedan od čimbenika koji su navodno pridonijeli izvanrednoj situaciji, tvrdeći da je poremetila globalna energetska tržišta. No nije dao nikakve ocjene o nedavno uvedenoj zabrani uvoza energenata iz Rusije i njezinom utjecaju na nestašice električne energije.

Biden također tvrdi da su klimatske promjene i “ekstremni vremenski događaji” također pridonijeli energetskoj krizi u Sjedinjenim Državama, jer takvi događaji povremeno predstavljaju svojevrsni udar na američke električne mreže zbog povećane potražnje za električnom energijom.

Biden je predložio rješavanje problema nedovoljne proizvodnje električne energije samo ugradnjom dodatnih solarnih panela, nazvavši to jednim od “brže rastućih izvora nove proizvodnje električne energije”. Naveo je da bi oko polovice novih proizvodnih kapaciteta u 2022. i 2023. godini trebali biti solarni paneli, no tvrdi da su ti planovi osujećeni zbog nedostatka solarnih modula.

Odbacio je ideju rješavanja ovog problema korištenjem dodatnih fosilnih goriva, navodeći potrebu za smanjenjem utjecaja na klimu, te istaknuo da je Pentagon nedavno prepoznao klimatske promjene kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp