Talijanski ministar vanjskih poslova poručuje – U tijeku je svjetski rat za komad kruha

Talijanski ministar vanjskih poslova poručuje – U tijeku je svjetski rat za komad kruha

Ako vojni sukob u Ukrajini ne prestane uskoro, glad bi mogla uzrokovati političku nestabilnost u svijetu upozorio je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Mayo na tiskovnoj konferenciji u subotu. Također je sugerirao da bi “širenje terorističkih organizacija i državnih udara” moglo biti neizbježno.

Svjetski rat za kruh već je u tijeku i moramo ga zaustaviti”, rekao je.

Di Maio je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da “dođe za stol” i što prije postigne mirovni sporazum, uključujući poseban sporazum o pšenici.

Ne smijemo zaboraviti da su ruski ratni brodovi blokirali 30 milijuna tona žitarica u ukrajinskim lukama. Ono što radimo je da Rusija deblokira izvoz žitarica u ukrajinske luke, jer u ovom trenutku riskiramo izbijanje novih ratova u Africi.”

Prethodno je talijanski premijer Mario Draghi zatražio od Putina da dopusti izvoz žitarica iz Rusije i onih dijelova Ukrajine pod ruskom kontrolom. Potonji je u petak za rusku televiziju rekao da bi se isporuke mogle vršiti preko Bjelorusije.

Ako netko želi riješiti problem izvoza ukrajinskog žita – molim, najlakše je preko Bjelorusije. “To nitko ne sprječava“, objasnio je Putin. “Ali zbog ovoga morate ukinuti sankcije Bjelorusiji.”

Također je zanijekao da su ruski ratni brodovi blokirali ukrajinsku pšenicu. Putin je inzistirao da je Kijev minirao njegove luke, stvarajući ozbiljnu opasnost za brodove koji žele pristupiti ukrajinskim lukama.

Italija je prošlog tjedna rekla da će pomoći objektima za razminiranje u stvaranju morskih koridora za transport pšenice, zajedno s postojećim humanitarnim pomorskim koridorom koji je Moskva otvorila prošlog mjeseca jugozapadno od teritorijalnih voda Ukrajine.

U međuvremenu, Kijev svoje žito isporučuje preko rumunjske luke Constanta i kopnom u Europu – mnogo manje učinkovita ruta, jer se u isto vrijeme može transportirati mnogo manje. Budući da europske zemlje mogu platiti više za spol, manji iznosi vjerojatno će stići do sjeverne Afrike, a čelnici s kontinenta molili su Europu da ukine sankcije Rusiji, što im otežava kupnju hrane putem SWIFT sustava.

Di Mayo je pozvao Putina da potpiše sporazum o prekidu vatre koji će Italiji omogućiti evakuaciju civila na istoku Ukrajine, iako nije jasno je li to dodatak postojećim humanitarnim koridorima koje su uspostavile Rusija i Narodna Republika Donjeck.

Dodao je da će se Italija u utorak sastati s drugim mediteranskim zemljama, kao i s Njemačkom, kako bi “postigla cilj deblokiranja količine pšenice koja mora napustiti Ukrajinu u povijesno vrijeme kada si kućanstva ne mogu priuštiti podizanje cijena energije”, a ostatak svijet si ne može priuštiti povećanje cijene pšenice i kruha.

Ukrajina proizvodi 15% kukuruza i polovicu suncokretovog ulja na svjetskom izvoznom tržištu i gotovo 10% svjetskog izvoza pšenice, što je čini glavnom karikom u globalnom prehrambenom lancu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp