Ivan Lovrinović – I režimski mediji su se počeli pitati može li euro uopće preživjeti ovu krizu?


Prvi se put jedan režimski medij (Jutarnji list) danas zapitao: “Može li euro uopće preživjeti novu dužničku krizu u dvije zemlje Europske unije?” To znači da se prostor medijske manipulacije i laži o koritima uvođenja eura u Hrvatskoj sve više smanjuje doslovno iz dana u dan.

Zašto je postavljeno ovo pitanje? Autor je zapravo htio vrlo jasno, doduše u obliku novinarske tehnike pitanja, reći da eurozona neće preživjeti udar dužničke krize zbog neizbježnog rasta kamata, koji je već započeo.

Udarac će stići s juga Italije i Grčke, pri čemu je Italija pravi vulkan u usporedbi s Grčkom jer joj je javni dug dosegao oko 2200 milijardi eura, a BDP oko 1800 milijardi. Povećanje kamatne stope od samo jedan postotni bod povećava godišnji dug Italije za dodatnih 22 milijarde eura.


Ako Europska središnja banka (ECB) nastavi podizati kamatne stope, eurozona će pucati na euro, dvije zemlje i neke druge neće moći vraćati svoje dugove. Ako kamatne stope ostanu tako blizu nule, a ECB nastavi otkupljivati ​​goleme količine državnih obveznica, to dolijeva ulje na vatru ionako visoke inflacije.


Dakle, ECB ne može voditi monetarnu politiku na način koji odgovara kojoj zemlji. I ovdje projekt eura pada. Pridodamo li tome i vanjski šok koji proizlazi iz posljedica brojnih sankcija zbog rusko-ukrajinskog rata, onda je raspad eurozone sasvim stvaran.


U takvim okolnostima Plenkovićeva vlada snažno forsira uvođenje eura. Ludilo i agresija na nacionalnu ekonomiju. Ali ponekad se dogodi da nešto izvana sruši ono što nam je netko spreman kao loše. Ne veselim se tome, ali ECB je između kamena i nakovnja i nema rješenja.

Biti u eurozoni danas je jedan od najvećih rizika. Sve ostalo je propaganda znanstveno i ljudski orkestriranog orkestra, kojem moramo jednom za svagda reći – DOSTA !!!

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp