Milijarderi na čelu s Abramovičem masovno tuže EU zbog sankcija prema njima

Milijarderi na čelu s Abramovičem masovno tuže EU zbog sankcija prema njima

Spas od europskih sankcija neki od njih sada pokušavaju naći u temeljnom načelu na kojem počiva Europska unija: pravnom poretku. Sud EU-a, institucija sa sjedištem u Luksemburgu, posljednjih je tjedana gotovo pa zatrpan tužbama Rusa koje su, nakon Putinovog napada na Ukrajinu, države članice EU-a sankcionirale.

Roman Abramovič, bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea; zatim milijarderi Mihail Fridman i Pjotr Aven koji su početkom ožujka izjavili da će svim dostupnim sredstvima „osporiti lažnu i neutemeljenu osnovu za nametanje sankcija“.

Iz jedne od tužbi, podnesenih pod inicijalima, mogu se iščitati glavni argumenti protiv Vijeća EU, koje je formalno donosilo odluke o sankcijama. Tvrdi se, među ostalim, da je došlo do povrede prava na obranu, da su činjenice pogrešno ocijenjene (činjenice koje su dovele do sankcioniranja) te da je došlo do „neproporcionalne povrede“ prava vlasništva, slobode poduzetništva i prava na obavljanje određene profesije.

Ovo nije prvi puta da oni koji se nađu na udaru europskih sankcija pokušavaju pobijediti Europsku uniju njezinim vlastitim oruđem – pravnim sredstvima pred luksemburškim sudom – tražeći skidanje s europske liste, deblokadu imovine i odmrzavanje sredstava.

Za EU je sada jedino bitno pitanje s kojim uspjehom.

Raniji slučajevi ukazuju na polovičan uspjeh tužitelja. U srpnju 2019. godine u koji je bio uključen bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, sud je poništio odluku EU-a o zamrzavanju imovine.

Tužbe pred Sudom EU mogu trajati mjesecima, moguće i godinama. To bi, pak, moglo imati utjecaja na realizaciju ideje da se ruskom imovinom koja je pod zapadnim sankcijama financira obnova razrušene Ukrajine. Ta ideja najprije je dobila zamah u SAD-u, a potom se o njoj počelo intenzivno raspravljati i u Europskoj uniji.

Režim europskih sankcija omogućava da imovine bude privremeno zamrznuta i da vlasnik njome ne može raspolagati. Bruxelles je nedavno predložio nova pravila kojima bi se pojednostavila njezina zapljena.

Zapljena i prodaja vila ili megajahti, kako bi se namaknuo novac za Ukrajinu – zemlje članice bit će vrlo oprezne da se ne upetljaju u dugotrajne i neizvjesne sudske postupke.

Izvor: telegram.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp