NATO poručuje kako ne jamče Rusiji da neće rasporediti nuklearno naoružanje u Švedskoj i Finskoj

Iz NATO pakta su poručili da ne jamče Rusiji da neće razmjestiti nuklearno naoružanje u Švedskoj i Finskoj ako postanu članice Alijanse, rekla je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Camille Gran u intervjuu za švicarsku televiziju “RTS”.

Svaka zemlja ima slobodu u nuklearnoj sferi prihvatiti ili ne prihvatiti oružje. Ne radi se o uspostavljanju ograničenja”, rekla je Gran, ističući da svaka država članica NATO-a odlučuje “suvereno” o pitanju nuklearnog oružja.


Dodala je da NATO ne očekuje “vojnu reakciju” Rusije kao odgovor na ulazak Švedske i Finske u Alijansu.

Sami Rusi su rekli da to nije potrebno (vojne mjere). “Mislim da to ne bi bilo opravdano“, rekla je Gran, ističući da je, kada je riječ o Finskoj i Švedskoj, riječ o “obrambenom stavu miroljubivih država koje ne traže konfrontaciju s Rusijom“.

Istaknula je i da se nada da će se razriješiti nesuglasice između Turske, Finske i Švedske oko članstva dviju sjevernoeuropskih zemalja u NATO-u. “Važno je uzeti u obzir zahtjeve Ankare i sjesti za pregovarački stol. “Što se Finske tiče, zahtjevi Turaka su prvenstveno politički”, zaključila je pomoćnica glavnog tajnika.

Zbog događaja u Ukrajini 18. svibnja Finska i Švedska su podnijele zahtjev glavnom tajniku NATO-a za ulazak u Savez. Turska je blokirala početak procesa pregleda ovih prijava. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Ankara ne može reći “da” članstvu Finske i Švedske u NATO-u, jer ne može vjerovati njihovim uvjeravanjima o odnosima s predstavnicima Radničke stranke Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp