Stanari norveških domova za starije i nemoćne umiru nekoliko dana poslije primitka prve doze cjepiva

Stanari norveških domova za starije i nemoćne umiru nekoliko dana poslije primitka prve doze cjepiva

U roku od svega nekoliko dana nakon što su primili prvu injekciju cjepiva protiv COVID-19, umrlo je gotovo dvadesetak štićenika staračkih domova u Norveškoj, što je dovelo do zdravstvenog upozorenja za pacijente starije od 80 godina.

Norveška uprava za lijekove (NMA) objavila je u petak smrt 23 pacijenta koji su primili Pfizer/BioNTech cjepivo protiv corona virusa. Trinaest od tih žrtava podvrgnuto je obdukciji, a nalazi ukazuju na to da su uobičajeni štetni učinci cjepiva bili krivi za zapanjujuću stopu smrtnosti.

Glavni liječnik Norveške agencije za lijekove, Sigurd Hortemo, rekao je da su tipične nuspojave cjepiva, kao što su mučnina i groznica, “mogle pogoršati stanje kod nekih starijih pacijenata”.

Pfizer i BioNTech surađuju s norveškim vlastima na istrazi smrtnih slučajeva.

Nakon smrti, norveške zdravstvene vlasti pozvale su na to da cjepivo izbjegavaju oni s teškim osnovnim bolestima koji su stariji od 80 godina zbog zabrinutosti za njegovu sigurnost.

“Čak i relativno skromne nuspojave cjepiva mogu imati ozbiljne ishode za one s najtežom slabošću”, prema norveškom institutu za javno zdravstvo. “Koristi cjepiva mogu biti neznatne ili irelevantne za one koji ionako imaju kratak preostali životni vijek.”

Agencija je naglasila da s time ne podrazumijeva da mlađi, sposobniji pojedinci trebaju izbjegavati cijepljenje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp