Tisuće zaluđenih Britanaca mahalo hologramu mlade Elizabete II. u povorci u čast njezine 70-godišnje vladavine

Raskošnom povorkom obilježen je posljednji dan proslave platinastog jubileja kojim se slavi kraljičina 70-godišnja vladavina, a vrhunac proslave bio je hologram mlade verzije kraljice Elizabete II (96) koja je mahala okupljenima. Princ Charles (73) i Camilla (74), princ William (39) i Kate Middleton (40), njihova djeca George (8), Charlotte (7) i Louis (4) sjedili su u kraljevskoj loži zajedno s Borisom Johnsonom (57) i njegovom suprugom Carrie (34) i gledali povorku dugu tri kilometra kroz središnji London.

Kočija (Gold State Coach) stara 260 godina odvezla je Elizabetu na krunidbu i s njezine krunidbe danas davne 1953. godine, a ovom je prigodom okružena gardistima na konjima, mlada kraljica putem holograma ponovno prošla londonskim ulicama. Naime, prikazane su arhivske snimke Njezina Veličanstva, zbog čega se činilo kao da je ona doista unutra u kočiji.

Kraljica se pojavila kao hologram koji maše publici iz Gold State Coach-a tijekom londonske ulične procesije. Parada od tri kilometra, koja je prošla pokraj Buckinghamske palače, bila je podijeljena u četiri čina, od kojih je prvi bio vojna povorka.

Sudjelovalo je oko 10.000 ljudi, uključujući glumačku ekipu od 6.000 izvođača, kao i veliki broj poznatih osoba četvrtog i posljednjeg dana jubilarnog vikenda kojim se obilježava kraljičinih 70 godina na prijestolju.

Princ od Walesa, vojvotkinja od Cornwalla te vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea zajedno sa svoje troje djece, princem Georgeom, princezom Charlotte i princem Louisom, bili su među dostojanstvenicima u kraljevskoj loži kako bi promatrali svečanost.

Kraljica (96) nije bila tamo, ali su kraljičini obožavatelji kasnije počašćeni njezinim pojavljivanjem na balkonu Buckinghamske palače zajedno s najbližim članovima njezine obitelji.

U vojnoj paradi sudjelovalo je 1750 ljudi i 200 konja – jedan od najvećih spektakla u britanskoj povijesti – iz vojske, mornarice, RAF-a i Commonwealtha.

Drugi čin bio je “živopisni prikaz britanskog života od 1972.” i proslava kulture, glazbe i tehnologije u posljednjih 70 godina.

Treći dio, Let’s Celebrate, ispričao je priču o kraljičinom životu u 12 poglavlja, uz naklon njezinim korgijima i njezinim voljenim konjima.

Završni čin dogodio se ispred palače oko Memorijala kraljice Viktorije, a Ed Sheeran je izveo glazbeni tribute. Na završnoj svečanosti otpjevana je državna himna predvođena gospel zborom i skupinom Kraljevskih marinaca njezina veličanstva.

Za vrijeme ove parade milijuni građana Ujedinjenog Kraljevstva sudjelovali su u domoljubnim uličnim zabavama, piknicima i roštiljanju.

Na igralištu za kriket Oval u južnom Londonu, princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla nazočili su velikom jubilarnom ručku, zajedno s oko 500 drugih gostiju, uključujući 70 “platinastih prvaka” iz Kraljevske volonterske službe i slavnih ambasadora za dobrotvorne svrhe.

Princ Harry i Meghan Markle nisu bili prisutni zadnjeg dana svečanosti. Oni su se nakratko pojavili u Londonu  sa svoje dvoje djece i odmah potom otputovali natrag u SAD gdje sada žive, iako se očekivalo da će u Velikoj Britaniji provesti barem tjedan dana.

Evo dijela atmosfere sa spomenutog jubileja:

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp