Da li je ovo uvertira u globalnu glad? – Veliki njemački lanac supermarketa uveo je ograničenja na prodaju tjestenine i brašna

Da li je ovo uvertira u globalnu glad? – Veliki njemački lanac supermarketa uveo je ograničenja na prodaju tjestenine i brašna

Veliki njemački lanac supermarketa “Reve” uveo je ograničenja na prodaju tjestenine i brašna zbog problema u lancu opskrbe izazvanih sukobom u Ukrajini, javljaju njemački mediji.

Kupnja je ograničena na pakiranje tjestenine i brašna po osobi. Prethodno su slična ograničenja uveli njemački diskontni lanci Aldi i Lidl. Kažu da su proizvodi poput suncokretovog ulja, brašna, tjestenine i konzervirane hrane sve rijetki na policama supermarketa.

Situaciju dodatno otežava činjenica da ih potrošači, bojeći se nestašice proizvoda i daljnjeg povećanja cijena, počinju kupovati na veliko. U tom smislu, supermarketi su prisiljeni racionalizirati prodaju.

Mediji citiraju i komentare korisnike Twittera koji su podijelili svoje iskustvo posjeta supermarketima. „To mogu potvrditi“, napisao je jedan njemački korisnik, „sve je počelo s biljnim uljem, zatim šećerom i brašnom. Sada je tjestenina u nekim trgovinama sve rijetka, a cijene su prilično porasle“, naveo je drugi korisnik.

Istodobno su se javili potrošači iz drugih zemalja. “Čak i u Belgiji, neki maloprodajni lanci postavljaju ograničenja koliko brašna, tjestenine i maslaca možete kupiti“, napisao je drugi korisnik, objavljujući fotografiju obavijesti u supermarketu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp