Udruga Glas poduzetnika (UGP) upozorava – Jednaka tarifa struje za poduzetnike i građane ili slijede otkazi

Udruga Glas poduzetnika (UGP) upozorava – Jednaka tarifa struje za poduzetnike i građane ili slijede otkazi

Udruga Glas poduzetnika traži hitno uvođenje jednake tarife za struju za poduzetnike i građane, naglasivši da u suprotnom mnogi poduzetnici neće preživjeti enorman val poskupljenja struje.

Iz UGP-a su izrazili krajnje nezadovoljstvo s trenutačnom situacijom oko povećanja cijene struje.

Ne samo što su nafta i plin poskupili, sada se mnogi poduzetnici suočavaju s enormnim računima za struju – velika većina njih je dobila račune koji su i po tri puta veći nego prijašnji, što je neprihvatljivo, objavili su u priopćenju.

Tvrde da će teško svi poduzetnici moći podmiriti visoke račune za struju pa im stoga neće preostati ništa drugo nego da otpuštaju svoje radnike, zatvaraju svoja poslovanja ili ulaze u dugove.

Takva situacija je “apsolutno nedopustiva”, kažu u UGP-u, u kojem smatraju da se stvari moraju pod hitno mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast. “Trebamo biti svjesni toga da se ne smije više sve prebacivati na poduzetnike koji ionako imaju toliko nepotrebnih nameta, doprinosa i opterećenja”, upozoravaju iz Udruge.

Kako navode, cijena zajamčene opskrbe nakon dva mjeseca bez ugovora, do 31. ožujka iznosila je 1,3270 kuna, a od 1. travnja ove godine iznosi 3,0276 kuna za one koji su na priključku manjem od 20 kW, odnosno 2,5178 kuna za one koji su u kategoriji preko 20 kW priključne snage.

Dakle, nije teško odrediti koliko je to povećanje u drugom tromjesečju ove godine i koliko će to nastaviti iscrpljivati posebno male poduzetnike. “Jedan od prijedloga je i da se razmisli o uvođenju ozbiljnog vlastitog upravljanja elektroenergetikom! Drugu pomoć baš i ne očekujemo, na žalost, bojimo se da će mnogi poduzetnici biti prepušteni sami sebi i svojem snalaženju i umješnosti“, apeliraju iz UGP-a.  

UGP traži od Vlade RH da tarifa za struju bude jednaka i za poduzetnike i za građane. Ističu da je tarifa za struju za poduzetnike  startu čak tri puta veća. Smatraju i da onaj tko troši više struje treba imati jeftinije cijene. U slučaju da se ne naprave promjene, doći će do novog vala poskupljenja koji će imati utjecaja na apsolutno sve građane, dramatično upozoravaju iz Udruge. 

Sramotno je da je u Hrvatskoj obračunska tarifa struje tri puta skuplja u odnosu na građane, takve diskriminacije je bilo dosta i ne postoji nigdje u EU, tražimo jednaku tarifu za sve kao što imaju sve druge članice EU!”, zaključio je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glasa poduzetnika. 

Izvor: tportal.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp