Izrael ide prema uvođenju pete doze cjepiva protiv Covida 19

Izrael ide prema uvođenju pete doze cjepiva protiv Covida 19

Izraelski zdravstveni sustav razmatra korištenje petog cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19), s obzirom na to da je broj novih slučajeva zaraze navodno u posljednje vrijeme značajno porastao. Državni mrtvozornik za koronavirus, profesor Salman Zarqa, rekao je na Medicinskoj konferenciji u Tel Avivu u srijedu da “nažalost, izgleda da počinje novi val korone u Izraelu, val BA.5 te se razmišlja o davanju pete doze cjepiva.”

BA.5 je podlinija Omicron varijante. BA.5 je prvi put otkriven u Južnoj Africi u veljači 2022. i od tada je tamo postala dominantna varijanta zajedno s BA.4.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je u svibnju da je uočena prednost rasta za BA.5 vjerojatno posljedica njegove sposobnosti da izbjegne imunološku zaštitu uzrokovanu prethodnom infekcijom ili cijepljenjem, osobito ako je s vremenom oslabila.

Strahujući od šestog vala zaraze u zemlji, premijer Naftali Bennett trebao bi sazvati poseban sastanak o tom pitanju u srijedu navečer.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, vrlo visokih 20,38 posto testova na COVID-19 učinjenih u utorak je pozitivno, s 4.585 novih slučajeva. Virus se širi. Više od 19.019 Izraelaca bilo je pozitivno prošli tjedan, 27,7 posto više u odnosu na tjedan prije.

Ministar javne sigurnosti Omer Barley bio je pozitivan na virus u ponedjeljak, kao i članovi Knesseta Gilad Kariv, Alon Tal i Orit Strook.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp