Sankcije pogađaju više EU nego Rusiju, objavili su britanski mediji


Rusija je u prva četiri mjeseca udvostručila suficit na tekućem računu u odnosu na isto razdoblje lani.

Tri mjeseca trebalo je raznim analitičarima da shvate kako sankcije Rusiji više pogađaju Europsku uniju nego zemlju kojoj su nametnute.

Britanski mediji pišu kako Rusija pobjeđuje u gospodarskom ratu – a Putin nije ništa bliže povlačenju trupa iz Ukrajine.

U prva četiri mjeseca 2022. godine Putin bi se mogao pohvaliti suficitom na tekućem računu od 96 milijardi dolara (76 milijardi funti) – što je više nego utrostručeno u odnosu na isto razdoblje 2021. Kada je EU ranije ovog tjedna najavio djelomičnu zabranu izvoza ruske nafte, cijena sirove nafte na globalnim tržištima porasla je, što je Kremlju osiguralo još jedan financijski nenadani prihod. Rusija nema poteškoća u pronalaženju alternativnih tržišta za svoju energiju, s izvozom nafte i plina u Kinu povećala je izvoz u travnju za više od 50% na godišnjoj razini’, objavili su britanski mediji.

Iz svega ovog dosad se vidi da sankcije daleko više pogađaju europske zemlje nego Rusiju. Moramo znati da se Rusija pripremila za ovakvu situaciju. Oni su očito daleko ranije razmišljali o svemu. Jedno duže vrijeme neće sankcije imati neke veće posljedice. EU nije bila pripremljena na mjere koje je sama donijela”, izjavio je vojni analitičar Marinko Ogorec  ukazujući da se posljedice toga vide svaki dan.

Evo opet cijene goriva idu gore. I ići će još”, istaknuo je gospodin Ogorec.

Prije svega su to Kina i Indija. Kada vidimo te dvije ogromne mnogoljudne zemlje koje su i inače veliki potrošači, a gdje Rusija može plasirati svoje proizvode nesmetano, postavlja se pitanje koliko sankcije mogu biti učinkovite i dugoročno”, zaključio je naš analitičar Marinko Ogorec.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp