Zdjelarevićeva nesvakidašnja knjiga o penisu

Zdjelarevićeva nesvakidašnja knjiga o penisu

”Podloge za knjigu ‘’Sve što ste oduvijek željeli znati o penisu, a niste se usudili pitati’’ prikupljao sam tijekom 2020. u za nas sve prilično stresnom razdoblju poslije zagrebačkog potresa i Covida 19 i u vrijeme kad smo silom prilika svi boravili većim dijelom kod kuće. Lutajući internetom nailazio sam na raznovrsne podatke na ovu temu. Postupno mi si zaokružila slika. Shvatio sam je riječ o povijesno tjelesnom, mentalnom, ali i sociološkom fenomenu. Zaintrigiralo me pa sam nastavio dalje istraživati. Prikupljeni podaci, prvenstveno iz niza istraživačkih studija znanstvenih timova diljem svijeta, potakli su me da ih pokušam strukturirati. I potom interpretirati na svoj način uz neka osobna promišljanja ne remeteći izvorne činjenice i u konačnici zaokružujući ovaj jedinstveni sadržaj”, izjavio je povodom izlaska i predstavljanja svoje knjige Davor Zdjelarević, poznati hrvatski winemaker i jedan od pionira hrvatske vinske scene. Vinar poznat kao istraživač nemirna duha koji je, prema mišljenju svojih kolega i prijatelja, stalno pomicao granice pristupa onom što je radio i radi, počev od vina, gastronomije do vinskog turizma i sada – izdavaštva.

Fenomen zanimljiv i muškarcima i ženama

‘’Progovorio sam o onom o čemu svi žele znati, a ne usude se pitati. Tema je zanimljiva muškarcima radi podataka temeljenih na znanstvenim istraživanjima, kako bi spoznali neke istine i zablude o svojoj muškosti, a ženama zato što izneseni podaci daju i osvrt na mišljenja i stavove ženske publike prema muškom spolnom organu. Iznesene informacije i činjenice su ,dakle, intrigantne i za jedne i za druge, kao i druge teme poput interpretacija vezanih za horoskopske znakove i neke druge podteme, koju knjigu čine zanimljivom. Na kraju je to ispala zabavna i neopterećujuća knjiga, koja u svakom društvu u koje dođem, izaziva osmijeh i odobravanje, a to nam je u ovim nemirnim i nesigurnim razdobljima itekako potrebno’’, pojasnio je Zdjelarević.

Ilustracijska peniseda Dade Kovačevića

Brojne ilustracije potpisuje Dragutin Dado Kovačević, renomirani hrvatski samostalni umjetnik, dizajner i karikaturist, dobitnik niza nagrada za svoje kreativne uratke u zemlji i svijetu, koji je, primjera radi, svojim oslikanim majicama pod nazivom ARTshirt ušao u preglede svjetskog dizajna kao što je Graphis.

Zanimljivo je da je svoju ilustracijsku penisedu odnosno penis abecedu Kovačević nacrtao još na studiju nastavljajući potom razvijati ovaj specifični font.

Prilog kjnizi – penismetar

”Uz knjigu je kao prilog priložen i penismetar”, pojašnjava dalje Zdjelarević, nastavljajući,” rezultat je to mojih daljnjih promišljanja i ideje kako da knjizi dam dodatnu vrijednost. Došla je, kao i sve ostalo, spontano. Potaknuta je onom dobro poznatom muškom, gotovo, vječitom zabrinutošću da li je penis dovoljno dug kao i raširenom kolokvijalnom alegorijom u ”intelektualnim” muškim nadmetanjima i sučeljavanjima po principu ”čiji je duži”, izraz koji se kolokvijalno koristio i ne tako davno u javnim obraćanjima nekih aktera naše društvene scene’’.

Daljnje ekstenzije knjige

’Na ovome nećemo stati. Knjigu smo preveli na više stranih jezika i namjeravamo ju uskoro plasirati u inozemstvo. Uz to, već duže vrijeme razgovaramo kako i s kojim

glumcima sadržaj adekvatno dramaturški prenijeti u kazališnu predstavu za sada radnog naziva ‘’Zdjela Cabaret’’. Knjiga i penismetar kao i brojni drugi dodaci, koji će pratiti ovo izdanje poput majica i kapa i drugih interpretacija odnosno ekstenzija mogu se nabaviti u knjižarama ili na web stranici www.penismetar.com.

‘’U posvećenosti i igri oko falusa, zaboravilo se da je on važan top za ispaljivanje sjemena života. A kada se iz njega pretjerano pucalo bilo kada, i bilo kud, tek kao vatromet užitka, a ne na pravo mjesto i u pravo vrijeme, ponestalo je života, nestajali su gradovi, izumirale su civilizacije, Zato nemojte ovu knjižicu shvatiti olako! Iz nje se puno toga može naučiti’’, zaključuje u podgovoru knjige Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka.

Kontakt i informacije:

Edvin Jurin

mob: 091 4 55 55 70

e-mail: edvin@thewinestockmarket.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp