Kina zahtijeva potpune informacije o američkim biolaboratorijima u Ukrajini


Kineska vlada zahtijeva od Sjedinjenih Američkih Država da otkriju potpune i detaljne informacije o aktivnostima američkih vojnih laboratorija u Ukrajini, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na konferenciji za novinare komentirajući Pentagonovu informativnu listu o potpori ukrajinskim biološkim postrojenjima, izvještava Tass.

Još jednom pozivamo Sjedinjene Države da u potpunosti i detaljno objasne aktivnosti koje su provele u Ukrajini, a ne aktivnosti koje je provela ukrajinska strana”, rekao je. “Također, još jednom pozivamo Sjedinjene Države da odbace prigovore na izradu protokola za provjeru”, rekao je Zhao.

Pentagon je u četvrtak objavio informativni list u kojem se navodi da su američke vlasti tijekom proteklih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u sklopu mirovnih programa.

Prethodno je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao da su tijekom specijalne vojne operacije u Ukrajini ruske snage iskopale dokaze koji upućuju na hitno čišćenje tragova vojno-biološkog programa, provedenog u Ukrajini i financiranog od strane američkog ministarstva obrane.

Prema Konašenkovu, osoblje iz ovih ukrajinskih laboratorija koje vodi Pentagon razotkrilo je hitno uklanjanje posebno opasnih patogena 24. veljače, odnosno kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti.

Američka državna podtajnica Victoria Nuland 9. ožujka, govoreći na saslušanju u Odboru za vanjske poslove američkog Senata, rekla je da u Ukrajini postoje objekti koji se bave istraživanjima u području biologije i da Washington pokušava spriječiti njihov pad pod kontrolom ruskih snaga.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp