Njemački ministar gospodarstva poručio: Dolazi teška jesen, ali i još teža zima

Njemačka bi se zbog vrtoglavih cijena trebala pripremiti za tešku jesen i još težu zimu, jer se zemlja zalaže za neovisnost od ruskih energenata, izjavio je u petak u Berlinu njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck.

Što se tiče podrške ljudi kojima je potrebna, jasno sam naznačio šta je pred nama i što je već djelomična stvarnost… Pred nama je vrlo teška jesen i vrlo teška zima“, rekao je on, a prenose RIA Novosti. .

Habek je to predvidio predstavljajući novu inicijativu za uštedu energije Federalnog ministarstva gospodarstva i klimatske akcije (BMWK). Berlin planira zamijeniti ruski ugljen i naftu do kraja godine i prestati uvoziti ruski plin do 2024., a muči se s pronalaženjem alternativnih izvora energije. Prema prorektorovim riječima, cijene energenata već su iznimno visoke i “mnogi će u nadolazećoj sezoni grijanja dobiti znatno veće račune nego inače“.

Samo iz tog razloga hitno je potrebna ušteda energije, a znam da mnogi već traže gdje mogu nešto uštedjeti, pogotovo kada ionako moraju paziti na svaki cent“, rekao je.

Nova inicijativa – “80 milijuna zajedno za promjenu energije” – ima za cilj motivirati ljude na štednju energije. Na svojim web stranicama donosi primjere iz svakodnevnog života i preporuke za uštedu energije, uključujući: redovito odmrzavanje zamrzivača, podizanje temperature hladnjaka na 7C, korištenje LED žarulja u uredima, načine smanjenja potrošnje vode i grijanja u kupaonici i kuhinja itd.

Tko god štedi energiju, pomaže Njemačkoj da postane neovisnija od ruskog uvoza, a čini to zbog klime“, rekao je Habek.

Turbulentna situacija s cijenama energenata diljem svijeta teško je pogodila Njemačku. Dostupnost ruskih energenata na globalnom tržištu dovedena je u pitanje nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini i uzvratnih zapadnih sankcija.

Cijene energije podigle su godišnju inflaciju u najvećem europskom gospodarstvu na 7,9% u svibnju, što je najviša razina u gotovo 50 godina. Cijene energije u zemlji porasle su za 38,3% u odnosu na prethodnu godinu prošlog mjeseca, dok su cijene hrane skočile za 11,1%, prema Federalnom zavodu za statistiku (Destatis). 

Zbog toga je gotovo polovica njemačkih građana bila prisiljena promijeniti način života i smanjiti potrošnju, pišu mediji pozivajući se na ankete. Prema istraživanju koje je INSA provela za list Bild ovog tjedna, svaki šesti njemački građanin zbog poskupljenja ne jede redovito, a još 13% razmatra mogućnost uštede na hrani.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp