Rusija je zaradila 93 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini

Rusija je zaradila 93 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini

Rusija je zaradila 93 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini, pri čemu je većina izvoza poslana u Europsku uniju po prosječnoj izvoznoj cijeni od oko 60 posto višoj nego prošle godine, navodi jedna nova studija.

Izvješće Nezavisnog centra za istraživanje energije i čistog zraka sa sjedištem u Finskoj pokazalo je da je EU uvezla oko 61 posto ukupnog ruskog izvoza fosilnih goriva tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini. Riječ je o gorivu vrijednom oko 57 milijardi eura.

Najveći uvoznici bili su Kina s 12,6 milijardi eura, Njemačka s 12,1 milijardu eura i Italija sa 7,8 milijardi eura, navodi se u izvješću koje je prenijela agencija France-Presse.

Ruski prihodi od fosilnih goriva prvi su od prodaje sirove nafte (46 milijardi), a slijede plin, naftni derivati, ukapljeni prirodni plin (LNG) i ugljen, prenosi  britanski Guardian.

Iako je ruski izvoz u mjesecu svibnju pao, a zemlje i tvrtke izbjegavale isporuke zbog ruske agresije na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je puniti blagajnu Moskve, a prihodi od izvoza dosegnuli su rekordne vrijednosti.

Prosječne ruske izvozne cijene bile su oko 60 posto više nego prošle godine, prema Centru za istraživanje energije i čistog zraka.

Neke su zemlje povećale svoje kupnje iz Rusije, uključujući Kinu, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku, dodaje se u izvješću.

Znači, mi građani EU za sada najviše ispaštamo zbog ruske agresije na Ukrajinu, uveli smo sankcije koje sada gutamo. Tragično je što ne znamo do kada, jer se kraj rata ne nazire. Do tada ćemo, izgleda, završiti na prosjačkom štapu. Ako je to bio cilj Klausa Schwaba i njegovih globalista, ide im jako dobro.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp