Početak Četvrte industrijske revolucije: u Hrvatskoj će od sada pa nadalje, roboti zapošljavati državne službenike


Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica odlučio je prekinuti zapošljavanje “preko veze” u javnoj upravi pa je raspisao natječaj za nabavku opreme koja će u potpunosti digitalizirati ovaj proces, što praktički znači da će se u budućnosti kandidati za državne službenike doslovno birati od strane robota.

Kako javlja Jutarnji list, na natječaj je već pristiglo devet ponuda.

Kako fizičke osobe više ne bi bile odgovorne za zapošljavanje “preko veze”, Vlada je za 10,9 milijuna kuna, bez PDV-a, odlučila kupiti program koji će, jednostavnije rečeno, nasumično “izbacivati” pitanja i birati najbolje kandidate prema unaprijed definiranim kriterijima.

Cilj projekta je uspostaviti objektivnije i transparentnije zapošljavanje, temeljeno na stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima, koje će osigurati zapošljavanje najboljih i najkompetentnijih kandidata i na taj način doprinijeti poboljšanju učinkovitosti javne uprave i povećanju usmjerenosti na potrebe korisnika“, stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Također se navodi da će se selekcija provoditi centralizirano, putem online testiranja, što će kako kažu, osigurati objektivnost i transparentnost postupka odabira kandidata.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp