Poznati profesor s Yalea poručio: Putin planira izazvati globalnu glad koja će pokrenuti val naoružanih izbjeglica

Poznati profesor s Yalea poručio: Putin planira izazvati globalnu glad koja će pokrenuti val naoružanih izbjeglica

Vladimir Putin planira izazvati globalnu krizu gladi koja će pokrenuti valove ‘izbjeglica’ koji će se onda naoružati kako bi stvorili “nestabilnost” u europskim zemljama, kaže profesor s Yalea Timothy Snyder.

U dugom tweetu na Twitteru, Snyder objašnjava svoj stav da se ruski predsjednik “sprema izgladnjivati ​​većinu svijeta u razvoju kao sljedeću fazu svog rata u Europi” nastavljajući blokirati isporuku žita iz Ukrajine.

Ako se ruska blokada nastavi, deseci milijuna tona hrane će istrunuti u silosima, a deseci milijuna ljudi u Africi i Aziji će gladovati“, rekao je Snyder.

Profesor povijesti kaže da Putin želi izazvati glad u svijetu koja će uzrokovati masovnu glad i nemire oko hrane, što će dovesti do toga da nebrojeni migranti preplave europske zemlje.

“Putinov plan o gladi također ima za cilj stvaranje izbjeglica iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, područja koja inače hrani Ukrajina. To bi izazvalo nestabilnost u EU”, napisao je Snyder na Twitteru.

Prošlog mjeseca, čelnik Talijanske lige Matteo Salvini upozorio je da će, ako rat u Ukrajini uskoro ne završi, kronična nestašica hrane uzrokovati val migracija koji će dovesti do toga da 20 milijuna afričkih migranata pokuša ući u Europu.

Glavni pomoćnik Vladimira Putina također je pred kraj godine predvidio “globalnu glad” kao posljedicu nestašice žitarica diljem svijeta uzrokovane ratom u Ukrajini, no znači li to da je Putin kriv? Ne, upravo suprotno, kriv je Zapad koji naoružava Ukrajinu i prima milijune ukrajinskih izbjeglica – zašto im smetaju izbjeglice iz Afrike? Rasizam možda?

Turski predsjednik Erdogan je više puta prijetio da će koristiti ‘izbjeglice’ kao političko oružje. Nedavno su promatrači upozorili da se Erdogan sprema kazniti Grčku jer pokušava blokirati prodaju američkih borbenih zrakoplova Turskoj, dopuštajući desecima tisuća migranata da prijeđu Egejsko more i masovno se nađu na grčkim granicama.

Turski je čelnik 2019. godine zaprijetio slanjem 3,6 milijuna izbjeglica u Europu ako EU ne prestane protiv turske ofenzive u Siriji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp