Pripremaju li nam to novu pandemiju? Izvanredna sjednica SZO-a zbog majmunskih boginja

Pripremaju li nam to novu pandemiju? Izvanredna sjednica SZO-a zbog majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je 23. lipnja sastanak Povjerenstva za hitne slučajeve na kojem bi se trebalo ocijeniti predstavlja li širenje majmunskih boginja izvanredno stanje za javno zdravstvo u međunarodnim okvirima.

Najviša razina upozorenja zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda do sada je izdana samo za pandemiju covida i dječju paralizu, javlja Reuters.

Ove godine prijavljeno je 1.600 slučajeva majmunskih boginja u 39 zemalja, kao i 1.500 sumnjivih slučajeva, dok su 72 osobe umrle, priopćili su iz SZO-a.

Ove godine obilježava se 50. godišnjica izbijanja velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji.

Dana 15. ožujka 1972. godine u laboratoriju Instituta za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” izoliran je virus velikih boginja. Bila je to posljednja epidemija velikih boginja u Europi.

Prema službenoj verziji, virus je u našu zemlju stigao kada ga je tridesetpetogodišnji Ibrahim Hoti donio iz sela u blizini Orahovca na Kosovu i Metohiji iz južnog Iraka.

Vjeruje se da je na pijaci zarazila sedam rođaka i još četiri osobe, a pretpostavlja se da se počela širiti munjevitom brzinom kada ju je zarazio Latif Mumdžić, učitelj iz sela kod Tutina, koji se zarazio boravkom u istoj sobi s Hotijem.

U vrijeme izbijanja epidemije velikih boginja ljudi su slijedili upute provjerenih službenih tijela. U kratkom vremenu epidemija je suzbijena, a građani su saznali da je glavno sredstvo borbe protiv virusa održavanje higijene.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp