Marko Francišković u Remetincu trpi uvjete gore nego u najgorim ruskim zatvorima


Marko Francišković u zatvoru je već punih 6 mjeseci bez da je optužnica uopće potvrđena i ikakvi dokazi izneseni. Tim je činom nasilno odvojen od obitelji, opljačkan i zaključan zbog svog govora na prosvjedu u Zagrebu u studenom 2021. godine. Tim je činom Marko po drugi puta postao politički zatvorenik u Hrvatskoj. Prvi puta ga je režim zatvorio 2013. godine.

Marko Francišković u Remetincu trpi uvjete gore nego u ruskim zatvorima.

Evo kako izgleda Markov dan.

22h dnevno provede zatvoren u sobi s jednim cimerom. U istoj sobi gdje boravi nalazi se toalet koji je u izuzetno lošem stanju.

U istoj sobi obavlja molitve, tušira se, jede, vježba, piše, čita, pere robu, spava… Siromašnu zatvorsku hranu koju dobiva pojačava namirnicama iz kantine koje su znatno skuplje od onih iz gradskih dućana.

2 sata dnevno šeta u krug po zatvorskom dvorištu. Tijekom šetnje ima pravo na telefoniranje koje je ograničeno na svega 15 minuta tjedno i odnosi se za sve kontakte osim za odvjetnika.

Telefoniranje se obavlja vani, na svim vremenskim uvjetima. Svaki impuls se plaća znatno skuplje nego vani. Ima pravo na 1 posjetu tjedno koja traje petnaest minuta putem slušalice odvojeno pleksiglasom.

Jedna odvjetnička posjeta tjedno. I tako već punih 6 mjeseci. Svaki dan. Cijeli dan. Bez Vikenda. Bez odmora.

Marku je oduzeta imovina. Vještačena je i potom mu nije vraćena. Markovoj supruzi također je oduzeta imovina. Vještačena je i potom joj nije vraćena.

Postavlja se pitanje kako će se Markovoj maloljetnoj djeci nadoknaditi tih 6 mjeseci koje provode bez oca?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp