Zapovjednik ukrajinske plaćeničke vojske poručuje: imamo više od 20.000 stranih plaćenika

Zapovjednik ukrajinske plaćeničke vojske poručuje: imamo više od 20.000 stranih plaćenika

Gruzijski zapovjednik koji nadgleda operacije u kojima sudjeluju strani dobrovoljci rekao je da u Ukrajini ima oko 20.000 stranih plaćenika koji ratuju protiv Rusa.

Oko 3.000 britanskih plaćenika bori se u Ukrajini protiv ruskih snaga, rekao je gruzijski zapovjednik koji nadgleda operacije u kojima sudjeluju strani plaćenici.

Mamuka Mamulashvili, zapovjednik Gruzijske legije, rekao je da oko 20.000 stranih plaćenika pomaže ukrajinskim trupama, i da je skoro sedmina stranih plaćenika iz Velike Britanije.

Gruzijska legija, vojna jedinica pod ukrajinskom komandom, čini najveći udio stranih plaćenika u Ukrajini. Britanski plaćenici čine drugu najveću grupu, a američki plaćenici su treći, piše Independent.

Mamuashvili, koji je osnovao jedinicu kada su sukobi u istočnoj Ukrajini počeli 2014. godine, rekao je za Sky news da je oko 70 do 80 posto stranih plaćenika u početku prošlo kroz njegovu jedinicu. Ali većina prelazi u Međunarodnu legiju jer on traži veće borbeno iskustvo.

London nije službeno priopćio koliko se Britanaca bori u Ukrajini, a nejasno je da li Ukrajina evidentira nacionalnost stranih regruta.

Od početka rata u Ukrajini, britanski službenici su slali pomiješane vijesti kada je riječ o sudjelovanju otočkih plaćenika u sukobima, navodi Russia to day.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije je krajem veljače BBC-u rekla da bi ona osobno podržala svakog tko se ide boriti na strani Ukrajinaca, dok je njeno ministarstvo objavilo zvanično upozorenje da bi oni koji odu da se bore u Ukrajini mogli da budu krivično gonjeni kada se vrate u Britaniju.

Ministar odbrane Ben Vallace također je upozorio one koji nisu obučeni da postoje bolji načini za pomoći Ukrajini, a sličnu izjavu imao je i šef britanske vojske, koji je rekao da bi sudjelovanje britanskih plaćenika u ukrajinskom ratu bilo “nezakonito i “ne bi nikome pomoglo”.

Broj stranih plaćenika koji su poginuli se krije, kao i broj onih koji su se predali. Jordan Gatlly (24) ubijen je iz vatrenog oružja u Sjeverodonjecku. Krajem travnja još jedan britanski državljanin, za koga su prijatelji rekli da je “bivši vojnik”, Scoot sibyl proglašen je mrtvim.

Prošlog tjedna sud Donjecke Narodne Republike optužio je dvojicu Britanaca – Eidena Aslyna i Seean Pinera – uhvaćene u Marijupolju, da su plaćenici i osudio ih na smrt. London je suđenje opisao kao “prevaru” i inzistira na tome da su dvojica boraca legitimni pripadnici ukrajinskih snaga i da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp