Inflacija sve više uzima maha: Scholz, Draghi i Macron stižu u Kijev kako bi uvjerili Zelenskog da potpiše sporazum s Rusijom

Inflacija sve više uzima maha: Scholz, Draghi i Macron stižu u Kijev kako bi uvjerili Zelenskog da potpiše sporazum s Rusijom

Šefovi triju najvećih država Europske unije, Njemačke, Francuske i Italije, danas bi trebali biti u Kijevu kako bi iskazali svoju podršku za Ukrajinu, koja nastoji izdržati ruski napad, pišu britanski mediji.

Posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i talijanskog premijera Marija Draghija organiziran je tijekom protekla tri tjedna, pri čemu sva trojica nastoje suzbiti kritike unutar Ukrajine zbog njihovog odgovora na rat.

Očekivani posjet, koji nije bio najavljen zbog sigurnosnih razloga, dogodit će se dan prije nego što bi Europska komisija trebala izdati preporuku glede statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU.

Predsjednik  Macron je govoreći u srijedu u Rumunjskoj rekao da je vrijeme da Europa ohrabri Ukrajinu kada su u pitanju njene europske ambicije, prema čemu su najveće europske države bile suzdržane.

“Nalazimo se na točki kada moramo slati jasne političke signale, mi Europljani, prema Ukrajini i njenom narodu koji se herojski odupire”, izjavio je Predsjednik Macron, no nije otkrio nikakve pojedinosti.

Kijev je kritizirao Francusku, Njemačku, i u manjoj mjeri, Italiju, zbog odugovlačenja u njihovoj podršci za Ukrajinu, koja ih je optužila da sporo dostavljaju oružje i da stavljaju vlastiti napredak ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je ovog tjedna za njemačke medije da je zabrinut da će trojica vođa Kijev izložiti pritisku ne bi li prihvatio mirovni sporazum povoljan za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Reći će da trebamo (prihvatiti mirovni sporazum) kako bismo okončali rat koji izaziva prehrambene i gospodarske probleme … da trebamo spasiti obraz gospodina Putina“, izjavio je Arestovič, referirajući se na Macronove komentare da nije prijeko potrebno poniziti ruskog vođu.

Talijanski premijer Draghi je u utorak izjavio da je važno da mirovni pregovori započnu što je prije moguće, no dodao da moraju biti “pod uvjetima koje Ukrajina smatra prihvatljivim”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp