Rodno neutralni toaleti – Škola u Ulmu uvela zajednički toalet za dječake i djevojčice

Rodno neutralni toaleti – Škola u Ulmu uvela zajednički toalet za dječake i djevojčice

U školi Sägefeld u Ulmu sada postoji toalet za sve. Dok je u prošlosti postojala razlika između toaleta za dječake i djevojčice, danas postoji samo jedan zajednički toalet za sve starije učenike u osnovnoj i srednjoj školi, objašnjava ravnateljica Cornelia Euchner.

“Razlog takozvanog unisex WC-a u Ulmu bilo je “pusto stanje” prethodnog školskog WC-a, kako kaže Euchner. Toalet se stalno oštećivao i nalazio se u školskom dvorištu te je bio dostupan i strancima. Za novu zgradu brzo se pojavio prijedlog “WC-a za sve”. Čak i ako su nastavnici i učenici u početku bili zabrinuti, svi su se brzo navikli na to”, kaže Euchner.

Novi WC ima samo kabine.  Umivaonici su jasno vidljivi kroz prozore. Izvan odmora učenici dolaze samo s digitalnim čipom.

“Drugačiji je osjećaj”, kaže Mona iz 7a razreda. U međuvremenu se navikla da su dečki u istoj prostoriji. Ibrahimu iz 9a posebno se sviđa što je toalet lijep i nov. Ravnateljica Euchner također vidi dobro raspoloženje među učenicima jer je toalet nov. Budući da sada svi koriste istu toaletnu prostoriju, podjela prema spolu također je u drugom planu, a eventualna diskriminacija niti ne dolazi u obzir. Za osnovnoškolce, trećinu od oko 300 učenika, postoji još jedan toalet – odvojen za dječake i djevojčice.

Predsjednik državnog roditeljskog vijeća u Baden-Württembergu Michael Mittelstaedt smatra da su “Unisex” toaleti u školama “pragmatični pristup”. Oni su razumno i ekonomično rješenje.

No, za sada rodno neutralni toaleti nisu rašireni po svim njemačkim školama.

“U Goethe-Gymnasium u Freiburgu od početka godine dostupan je unisex WC”, rekla je glasnogovornica Grada Freiburga.

U Tübingenu je grad zaprimio zahtjev za njegovo postavljanje u svim srednjim školama. Berlin je također imao iskustva s unisex toaletima.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji zahtjevi za unisex toaletima su sve glasniji. Trenutačno ih je još uvijek prilično malo u NRW-u, kaže Laura Körner, voditeljica državnog studentskog predstavništva. Ali želja studenata “nastavlja se povećavati”.

Do sada rodno neutralni toaleti nisu bili problem u Saskoj, primjerice, prema Državnom uredu za škole i obrazovanje. U Bavarskoj Henrike Paede iz Bavarske udruge roditelja ne vidi zanimanje za tu temu među velikom većinom.

Ravnatelj škole u Ulmu Euchner uvjeren je da društvo ide u smjeru toaleta za sve.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp