Stravičan prizor – Iznenadni pomor na tisuće goveda u Kansasu


Velika vrućina i vlaga pogodili su sjeverozapadni Kansas ovog tjedna, usmrtivši tisuće goveda diljem države. Konačne brojke uginuća se još uvijek objavljuju, ali neki izvori vijesti navode da je u pitanju oko 10.000 životinja – a ti su smrtni slučajevi poseban udarac za industriju nakon što su proizvođači već smanjili stada zbog suše i troškova hrane. Prizori iz Kansasa doista su zastrašujući i nevjerojatno je vidjeti ih i pomisliti na taj iznenadni pomor na tisuće goveda. Mnogi se ljudi pitaju – je li uzrok ovog pomora uistinu vrućina ili se radi o nečem drugom, primjerice o udaru na mesnu industriju kako bi se u ovoj trenutnoj globalnoj krizi potaknula još veća kriza gladi. No, službena izvješća kažu kako je toplina kriva za sve.

Kansas je treći po veličini proizvođač goveda, nakon Texasa i Nebraske. Država ima preko 2,4 milijuna goveda na hrani. Ovog tjedna temperature su dosezale do 108 stupnjeva Fahrenheita s malim faktorom hlađenja od vjetra. Kontinuirane visoke temperature ozbiljna su prijetnja za nastavak gubitaka tijekom narednih dana.

Gubici goveda već su pogodili Sjedinjene Države posljednjih godina jer su proizvođači smanjili broj stada zbog kontinuirane suše. Likvidacija gotovo 3 milijuna grla goveda rezultirala je smanjenom opskrbom govedinom, dok su potražnje za govedinom ostale stabilne tijekom 2022. godine.

Toplinski stres u lipnju nije neuobičajen. Dani postaju dulji, stvari se zagrijavaju, vlažnost raste i proizvođači gube svoja stada. Bez mogućnosti hlađenja tijekom ovih kraćih, toplijih večeri, toplinsko opterećenje može postati preveliko za stoku.

Toplinskom stresu su najpodložnija debela goveda, ona koja još uvijek nose dio svoje ljetne dlake te goveda koja su bolovala od respiratornih bolesti. Svaki gubitak nije moguće spriječiti, ali proizvođači se potiču da pojačaju mjere opreza kako bi smanjili toplinski stres.

Moraju osigurati stoki pristup vodi. Moraju provjeravati vodu barem jednom dnevno i povećati prostornu dostupnost vode. Moraju ograničiti kretanje stoke tijekom dana uključujući preradu, rad i transport. Preporučeno je koristiti izvore vode za hlađenje tijekom večeri. Stoki treba osigurati hlad i povećati dostupnost cirkulacije zraka.

Poželjno je analizirati programe hranjenja kako bi se smanjila probavna toplina, a stoki je poželjno dati većinu obroka kasnije poslijepodne. Dobro je pratiti indeks topline.

Goveda će pokazati početne znakove toplinskog stresa teškim disanjem i produljenim vremenom hodanja. Kako toplinski stres napreduje, životinje mogu početi sliniti, može im se pojaviti pjena na ustima te pritom počinju teško disati. Povišeno disanje se nastavlja i rezultira disanjem otvorenih usta sa znakovima naprezanja na bokovima životinje. Životinjski jezici vire i disanje se pojačava, glave se mogu spustiti i životinje se mogu izolirati.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp