Tajvan upozorava Kinu: Imamo rakete s kojima možemo gađati Peking


Tajvanski dužnosnici upozoravaju Kinu da dobro razmisli prije nego što napadne tu otočnu državu, tvrdeći da Tajvan ima raketne sposobnosti gađati Peking.

U nedavnom intervjuu za tajvanske medije, You Xi Kun, predsjednik tajvanske zakonodavne skupštine, rekao je da njegova zemlja neće bježati od uporabe svojih nadzvučnih krstarećih projektila Yun Feng, ako Kina izvrši napad.

Jung Fend projektili već mogu pogoditi Peking, a Tajvan ima sposobnost napasti Peking”, izjavio je predsjednik Skupštine  Xi.

Tajvansko Ministarstvo obrane dodijelilo je više sredstava posljednjih godina za jačanje sposobnosti raketa Jung Feng za dublje napade u Kini, objavili su tajvanski mediji.

Navodi se da njegova novija varijanta ima prošireni domet od 1200 milja, što znači da bi u teoriji mogao uspješno pogoditi Peking, koji je otprilike 1850 km od Tajvana.

Tajvan i Kina podijelili su se tijekom građanskog rata 1949. godine, ali Kina tvrdi da je otok njezin vlastiti teritorij i nije isključila uporabu vojske  kako bi ga okupirala.

Kina je posljednjih godina pojačala svoje vojne provokacije protiv demokratskog Tajvana, u smislu prijetnje i nagovaranja da krene u proces ujedinjenja s Kinom, s čime se Tajvan ne slaže.

Bidenova administracija u zadnjim izjavama dala je snažnu podršku tajvanskoj neovisnosti.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp