Unatoč ozbiljnim i teškim nuspojavama FDA preporučuje modernino cjepivo za djecu od 6 do 17 godina

Unatoč ozbiljnim i teškim nuspojavama FDA preporučuje modernino cjepivo za djecu od 6 do 17 godina

Savjetodavni odbor za cjepivo američke FDA-e jednoglasno je u utorak (14. lipnja) izglasao preporuku moderninog cjepiva protiv COVID-19 za djecu u dobi od 6 do 17 godina nakon što su unatoč teškim nuspojavama odlučili da su prednosti cjepiva veće od rizika.

Savjetodavni odbor za cjepiva i srodne biološke proizvode (VRBPAC) glasovao je s 22 prema 0 za preporuku modernog cjepiva s dvije doze za djecu u dobi od 6 do 11 godina, dvostruko veću jačinu od verzije za odrasle, i 22 za 0 za odobravanje cjepiva za djeca od 12 do 17 godina što je isto kao i za odrasle.

Dr. Harvey Klein, ortopedski kirurg, strojarski inženjer i raketni znanstvenik, rekao je da je zaprepašten arogancijom FDA-e čak i kada se “razmišlja o cijepljenju zdrave djece zastarjelim, vrlo toksičnim cjepivima protiv COVID-a”.

U javnom komentaru objavljenom na web stranici Centra za etiku i javnu politiku, dr. David Gortler – farmakolog, farmaceut, FDA i nadzornik zdravstvene politike i zagovornik reforme FDA u Centru za etiku i javnu politiku u Washingtonu – kaže FDA a njezino je savjetodavno vijeće “zadržalo krajnje neznanstven i ležeran stav prema odobravanju cjepiva čiji su kratkoročni i dugoročni učinci na djecu nejasni“.

Prije nego roditelji pristanu cijepiti svoju djecu protiv COVID-a, osnovna medicinska etika zahtijeva da budu informirani o tome koliko je cjepivo sigurno“, upozorio je Gortler.

Savjetnici za cjepivo FDA-e ponovno će se sastati u srijedu (15. lipnja) kako bi razgovarali o izmjenama i dopunama Odobrenja za hitne slučajeve (EUA) za moderno cjepivo protiv COVID-19 koje uključuje “davanje primarne serije novorođenčadi i djeci” u dobi od 6 mjeseci do 5 godina.

Odbor će također raspravljati o amandmanima na EUA cjepivo Pfizer-BioNTech kako bi se “uključila uporaba primarne serije u dojenčadi i djece u dobi od 6 mjeseci do 4 godine”.

Nakon što VRBPAC da svoje preporuke, FDA će odlučiti hoće li odobriti Moderna i Pfizer cjepiva za predložene dobne skupine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp