SZO dala naputak: Cjepivo protiv omikrona se može koristiti kao booster doza

SZO dala naputak: Cjepivo protiv omikrona se može koristiti kao booster doza

Cjepivo protiv koronavirusa, prilagođeno za omikron varijantu, može se koristiti kao booster doza radi jačanja imuniteta, objavila je danas savjetodavna skupina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Takvo bi cjepivo moglo koristiti onima koji su već potpuno cijepljeni, poručeno je s panela SZO-a o sadržaju cjepiva protiv Covida-19.

Cjepiva bi se mogla razmotriti za globalnu uporabu kada se odobri njihova primjena u hitnim slučajevima ili kada ih odobre za to nadležna regulatorna tijela.

Proizvođači cjepiva poput Moderne i Pfizera razvijaju potencijalnu booster dozu nove generacije, koja će osim izvornog soja, biti usmjerena i na omikron varijantu koronavirusa.

Moderna je prošli tjedan objavila da je nova inačica njenog cjepiva pokazala bolji imuni odgovor protiv omikrona nego prvotna verzija, dok je Europska medicinska agencija ovog tjedna počela ispitivati Modernina i Pfizerova cjepiva prilagođena omikron varijanti.

Dakle, čeka nas teška jesen u kojoj će pandemijski lobi vršiti strašan pritisak na docjepljivanje pučanstva, uvoditi ograničenja, a u ovom sadašnjem strašnom ekonomskom trenutku za cijelu Europu, a pogotovo za siromašnu Lijepu Našu, to može biti pogubno.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp