SZO poručuje: Epicentar pandemije majmunskih boginja nalazi se u Europi

Europa ostaje u „epicentru globalne epidemije majmunskih boginja, priopćio je u srijedu europski regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije.

Postoji 25 zemalja u regiji koje su prijavile više od 1.500 slučajeva, što je 85 posto od ukupnog broja, poručili su iz europskog ureda WHO-a.

„Veličina ove epidemije predstavlja pravi rizik; što duže virus cirkulira, to će više proširiti svoj domet, a jače će uporište bolesti dobiti u neendemskim zemljama“, rekao je regionalni direktor za Europu Hans Kluge.

On je pozvao pacijente sa sumnjivim ili potvrđenim slučajevima da budu izolirani dok se njihovi simptomi ne riješe.

Većina pacijenata oboljelih od majmunskih boginja bila je među homoseksualcima, a mnogi od njih, iako ne svi, promijenili su više seksualnih partnera, dodao je.

Kluge je pozvao da se ne stigmatizira određena populacija, rekavši da virus nije „vezan ni za jednu specifičnu grupu“.

Također je naglasio da postoje „ograničene količine cjepiva i antivirusnih lijekova za majmunske boginje i ograničeni podaci o njihovoj upotrebi“.

Masovno cijepljenje se ne preporučuje niti je potrebno u ovom trenutku“, rekao je Kluge, pozivajući zemlje da ne koriste pristup „prvi ja“.

Preklinjem vlade da se pozabave majmunskim boginjama bez ponavljanja grešaka pandemije i da pravednost bude u središtu svega što radimo“ dodao je Kluge.

To je izjavio nakon što je Europska unija objavila da će kupiti 110.000 doza cjepiva protiv majmunskih boginja.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je globalnu epidemiju „neobičnom i zabrinjavajućom“. Oni će slijedećeg tjedna odlučiti da li će epidemiju proglasiti globalnom zdravstvenom izvanrednom situacijom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp