Dužnosnik Klaus Muller upozorava na ekonomsku apokalipsu u Njemačkoj ove zime

Dužnosnik Klaus Muller upozorava na ekonomsku apokalipsu u Njemačkoj ove zime

Nedostatak plina i visoke cijene prouzročit će “udarne valove kroz zemlju”, što će dovesti do prekida grijanja stanarima i rasprostranjenih bankrota, upozorio je Klaus Muller, čelnik njemačke Federalne mrežne agencije koja regulira struju, plin, telekomunikacije, poštanske usluge i željeznička tržišta.

Muller daje sivu sliku krize u intervjuu za njemačke novine Rheinische Post, rekavši da će kriza šokirati cijelu zemlju. „Banke će svoje poslovanje održavati kreditima, a posrnula poduzeća će propasti.”, dosta depresivno zaključuje Muller.

Mullerov ured, koji je savezna agencija u sastavu Saveznog ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena, ima izvrstan uvid gospodarsku situaciju u Njemačkoj, ali i poseban uvid u to kako će se gospodarski uvjeti razvijati u budućnosti.

Također kaže kako očekuje da će cijene plina nastaviti rasti, što će rezultirati povećanom inflacijom. Upozorava i da će tijekom zime doći do dramatične nestašice plina. Zauzvrat, Nijemci će se možda morati boriti s hladnijim stanovima.

Kao znak da njemačka Vlada radi na pretpostavci da bi se zimi mogla razviti potencijalna kriza, već se govori o potencijalnom smanjenju potrebe za grijanjem za iznajmljivače.

Zakonom o zakupu propisano je da najmodavac tijekom perioda grijanja mora prilagoditi sustav grijanja tako da minimalna temperatura bude između 20 i 22 stupnja Celzijeva. Vlada bi mogla privremeno smanjiti potrebe za grijanjem za stanodavce. O tome razgovaramo s političarima”, izjavio je za njemačke novine Klaus Muller.

Vlada je već potaknula tvrtke i građane da smanje potrošnju energije, no taj bi pritisak mogao doći u obliku novih zakona i propisa u budućnosti, a Muller poziva na veći pritisak za uštedu plina. Iako je Njemačka inzistirala na općoj zabrani uvoza ruske nafte, zemlja se uvelike oslanja na prirodni plin iz Rusije. Ako Rusija smanji plin u kritičnim zimskim mjesecima ili čak ograniči opskrbu, to bi moglo dovesti do štete njemačkom gospodarstvu, odnosno scenarij na koji su energetski stručnjaci već upozorili.

Nijemcima ne samo da će biti hladnije u stanovima, već će se tvrtke suočiti i s masovnim bankrotima, naglasio je Klaus  Muller. Međutim, rekao je kako bi Vladine politike mogle pomoći u ublažavanju financijskih gubitaka i očuvanju kritičnih zaliha plina.

Želimo uspostaviti mehanizme da tvrtke koje dobrovoljno odustanu od plinskih kvota nagradimo premijom. Uvijek je bolje kada se prilagođavanje vrši kroz cijene, a ne kroz izravnu intervenciju države.

Muller je također pesimističan po pitanju kretanja cijena u Njemačkoj i očekuje da će se situacija pogoršati.

Cijene plina za privatna kućanstva već su višestruko porasle u odnosu na prijeratno razdoblje. Za stanare može biti neugodno iznenađenje ako dospiju velike neplaćene obveze”, zaključio Muller, misleći na činjenicu da će mnogi Nijemci na kraju obračunskog ciklusa dobiti iznenađujuće visoke račune ako cijene energenata dodatno narastu.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp