Krvni biznis – Novi kanibalizam

Krvni biznis baca svjetlo na neprozirnu trgovinu industrije krvne plazme. Od osiromašenih ulica Clevlenda u Ohiu do zlatnih obala švicarskog jezera Zurich, film na linku ispod komentara istražuje zamršenosti oko biznisa krvi.

Plazma, komponenta krvi koja je veoma tražena, sada košta više po litri od benzina. Koristi se od strane farmaceutskih kompanija za proizvodnju skupih lijekova, ova dragocjena tekućina postala je unosna roba.

Ovaj film istražuje jednu od najvećih korporacija na ovom tržištu koje cvjeta, sa profitom koji se mjeri u milijardama eura. Njihovi centri za donacije uglavnom se nalaze u siromašnim naseljima u SAD-u, a krv davaocima plaćaju. Radi se o praksi koja je strogo zabranjena u Europi.

Za siromašne Amerikance, davanje krvi je postalo izvor prihoda, predstavljajući pravi rizik za njihovo zdravlje, jer lažu o svom stanju i daju više puta kako bi spojili kraj s krajem. Drugi donatori daju krv u nadi da će pomoći drugima, ali stvarnost o tome gdje zapravo idu njihove donacije može biti nešto drugačija.

Dokumentarac na linku ispod komentara istražuje trgovinu krvlju u Francuskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Biznis krvi – novi kanibalizam

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp