Majmunske boginje ‘nisu početak nove pandemije’ kaže njemački ministar zdravstva

Majmunske boginje ‘nisu početak nove pandemije’ kaže njemački ministar zdravstva

Pojavom majmunskih boginja, njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach dao je građanima  “hitnu preporuku” za 21-dnevno razdoblje izolacije za zaražene ljude, iako se majmunske boginje ne smatraju početkom nove pandemije. Zdravstvene vlasti u Njemačkoj dale su jasnije naznake o trenutačnoj opasnosti koju predstavljaju majmunske boginje i mjerama za suzbijanje širenja ove bolesti.

Na brifingu u Bremenu krajem mjeseca svibnja, ministar zdravstva Karl Lauterbach izričito je rekao da, prema prvobitnom shvaćanju, širenje virusne bolesti nije početak nove pandemije. “Ono što doživljavamo s majmunskim boginjama nije početak nove pandemije”, rekao je Lauterbach, ali je pomalo dvosmisleno naglasio da, iako to možda nije prijetnja pandemijom, to ni u kojem slučaju ne treba shvaćati olako.

Lauterbach je također rekao da je, kako bi se bolest obuzdala u ranoj fazi, dao “hitnu preporuku” da se osobe zaražene majmunskim boginjama izoliraju na razdoblje od 21 dan te dodao kako se infekcija može kontrolirati dobrim praćenjem kontakata.

Među nesporazumima koje je Lauterbach pojasnio javnosti bio je i taj da su majmunske boginje utjecale samo na ljude koji su imali nezaštićeni seks, a poglavito se mislilo na homoseksualce. No, izgleda da nije baš tako. Iako su seksualni radnici i pojedini homoseksualci do sada bili pogođeni više od ostalih, pojasnio je Lauterbach, ova se bolest vrlo lako može proširiti na sve spolove, dakle na sve odrasle ljude, kao i na djecu.

Njemačka je prema izvješćima do sada naručila 40.000 doza cjepiva odobrenog u Sjedinjenim Državama za korištenje protiv majmunskih boginja. No, broj zaraženih ljudi u Njemačkoj još je uvijek neznatan i nadajmo se da će tako i ostati, kako u Njemačkoj, tako i u ostalim zemljama. Nemamo volje za novu pandemiju, a i ove prethodne nam je već dosta i već sad se s punim pravom pribojavamo nastavka te priče kojega najavljuju za nadolazeću nam jesen.

Izvor: Reuters

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp