Potpuni kaos u Ekvadoru: Ljudi na ulicama tjeraju MMF iz zemlje

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso trebao bi biti manje fokusiran na praćenje politike Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ako želi riješiti ekonomske i socijalne probleme s kojima njegov narod svakodnevno živi, ​​rekao je danas čelnik prosvjeda i predsjednik Konfederacije autohtonih naroda Ekvadora Leonidas Isa.

CONAIE, najveća organizacija ekvadorskih Indijanaca, pokrenula je prosvjede u ponedjeljak, a prosvjednici su blokirali ceste diljem zemlje, prosvjedujući protiv socijalne i ekonomske politike zemlje.

Prosvjednici traže zamrzavanje cijena benzina, zaustavljanje daljnjih rudarskih i naftnih projekata i davanje vladi više vremena malim poljoprivrednicima da otplate svoje bankovne kredite, navodi Reuters.

Isa je u intervjuu za Reuters izjavio kako prosvjednici smatraju da vlada previše dosljedno slijedi scenarij koji je nametnuo MMF te da time pogoršava ekonomsku situaciju u Ekvadoru, zemlji čije je gospodarstvo pretrpjelo velike gubitke zbog Covid- 19 epidemija.

Aranžman Ekvadora s MMF-om vrijedan je 6,5 milijardi dolara, a ekvadorska vlada se obvezala na povećanje poreza, ukidanje subvencija i povećanje gospodarske pomoći ugroženim sektorima .


Predsjednik Lasso pozvao je na dijalog uz prijetnju da će policija silom suzbiti prosvjede, a Isa tvrdi da će se prosvjedi nastaviti sve dok Lasso ne odgovori na zahtjeve prosvjednika, navodi Reuthers.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp