Predstava za javnost – Povjerenstvo kaznilo Plenkovića smiješnom kaznom od 3000 kuna zbog nesklada u imovinskoj kartici

Predstava za javnost – Povjerenstvo kaznilo Plenkovića smiješnom kaznom od 3000 kuna zbog nesklada u imovinskoj kartici

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku u predmetu koji je pokrenut protiv premijera Andreja Plenkovića. Zbog nesklada u imovinskoj kartici izrečena mu je kazna u iznosu od tri tisuće kuna. Javnost bi, suočena s ovom viješću trebala uvidjeti kako smo pred zakonom svi jednaki i kako i premijer zbog najmanje greške može biti kažnjen. 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog neusklađenosti u imovinskoj kartici izrečena kazna u iznosu od tri tisuće kuna, a može je platiti u tri jednake rate. Potvrdila je to predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Postupak protiv premijera pokrenut je početkom listopada prošle godine jer je u razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj godišnja plaća iznosi 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. u zbilji je primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. naslijedila trećinu parcele u katastarskoj Općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine. Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio ni znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi.

Premijer se žalio na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog postupka koji je pokrenut protiv njega. Pored plaće, u tom je razdoblju njegova supruga ostvarivala druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, navedeno je u njegovu očitovanju, koje je pročitano u petak na sjednici Povjerenstva.

Što se tiče neupisivanja nekretnine stečene 1997. u Općini Makoše kod Dubrovnika, stoji da Ana Maslać Plenković nije imala saznanja da je postala suvlasnica te nekretnine, pa to, kako je navedeno u Plenkovićevu očitovanju, nije mogao znati ni sam premijer. Na sjednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke. Imajući u vidu ta dva propusta, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do nesuglasja, no morat će platiti kaznu u iznosu od tri tisuće kuna koju može platiti u tri jednake rate.

Kako će i kada Plenković platiti spomenutu kaznu nije nam poznato, ali je pomalo smiješno kada vlast lansira u javnost ovakve vijesti kako bi tobože javnost dobila dokaz da smo svi pred zakonom jednaki, a svi znamo da tome nije tako i da u društvu postoje nedodirljivi, privilegirani ljudi s jedne strane i oni obespravljeni s druge strane. Sve je to samo predstava za javnost, kao i uvijek. Hoće li javnost ikada početi propitivati sve ono što joj vlast plasira, pokazat će vrijeme.  

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp