Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo: Ubili smo hrvatske plaćenike u Ukrajini – Evo koliko ih je likvidirano

Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo: Ubili smo hrvatske plaćenike u Ukrajini – Evo koliko ih je likvidirano

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je podatke o stranim plaćenicima koji se bore u Ukrajini. Prema njihovim riječima, od početka specijalne operacije tamo su bila 204 Hrvata.

Od početka ‘specijalne operacije’ u Ukrajini ubijen je čak 51 Hrvat“, objavilo je rusko Ministarstvo obrane, a prenose ruski mediji RIA Novosti.


Prema njihovim tvrdnjama, hrvatska skupina vojnika četvrta je po veličini u Europi.

Ruski obavještajci kažu da su 24. veljače tamo bila 204 Hrvata, a 17. lipnja ih je ostalo 79, a dezertiralo je 74 Hrvata, prenosi 24sata.


Do sada se znalo da je zarobljen samo jedan Hrvat, dok se drugi, koji je bio ranjen, nedavno vratio u Hrvatsku. Ministarstvo obrane Ruske Federacije također u tablici navodi da su do sada u Ukrajini bili plaćenici i ratni stručnjaci iz ukupno 64 zemlje.


Od početka rata stiglo je 6.956 ljudi, 1956 je umrlo, a 1.779 dezertiralo. Rekorder po broju stranih plaćenika je Poljska iz koje je u borbu stigla 1831 osoba. Njih 378 je već ubijeno, a još 272 osobe otišle su u domovinu”, kažu Rusi.


Na drugom mjestu među europskim zemljama je Rumunjska. Od tamo su u Ukrajinu stigle 504 osobe – 102 su umrle, 98 je pobjeglo. Na trećem je Velika Britanija, odakle su stigla 422 plaćenika, od kojih je 101 poginulo, a 95 otišlo.


Čini nam se nevjerojatno, no ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da “MVP i hrvatska Vlada za sada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini stradao bilo koji hrvatski državljanin”.


Odlazak naših građana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti vodimo evidenciju o tome. Ali čini nam se nevjerojatnim da bi toliko naših građana umrlo, a da mi to ne znamo. Odnosno, nitko od nas nije tražio konzularnu pomoć, čak ni za izdavanje sprovoda. Mogu reći da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Đamić, nema informaciju da je jedan hrvatski državljanin ubijen u Ukrajini”, rekao je Grlić Radman za Jutarnji list.

O ovoj situaciji oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova. “Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato s navedenim informacijama. Tome u prilog govori i činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini nije izdalo nikakvu pratnju od početka ruske agresije na Ukrajinu. 

Stoga ga pozivamo da se suzdrži od širenja nepouzdanih informacija osjetljive prirode”, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. Osim ministra vanjskih poslova, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kratko je rekao kako nema informacija o pogibiji Hrvata u ratu u Ukrajini.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp