Dok cijene hrane i energenata nezaustavljivo rastu, šef NATO-a tvrdi da se zapadno društvo mora još više žrtvovati zbog Ukrajine

Dok cijene hrane i energenata nezaustavljivo rastu, šef NATO-a tvrdi da se zapadno društvo mora još više žrtvovati zbog Ukrajine

Najviši službenici na Zapadu upozoravaju svoje pučanstvo na mogući “zamor od Ukrajine”, govoreći da se “žrtve” moraju podnijeti dugoročno, usprkos “visokim troškovima”, a sve s ciljem nastavka povećanja podrške Ukrajini . Ovoga puta generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je neuobičajeno oštre izjave, obraćajući se širokim masama.

Moramo se pripremiti na činjenicu da bi to moglo potrajati godinama. “Ne smijemo odustati od podrške Ukrajini”, rekao je u intervjuu koji je u nedjelju objavio njemački list Bild. Naglasio je da bi to trebao biti slučaj “čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu potporu, već i zbog rasta cijena energije i hrane“.

Stoga se čini da su zapadni čelnici koji su podržavali sada očiti proxy rat između Rusije i NATO-a u Ukrajini, sada sve otvoreniji u svojim “ispovijestima”. A, nije ni obećano da će to biti trenutni ili kratkoročni “trošak” za građane Europe ili Amerike, ali se moraju podnijeti dugoročne žrtve, kažu zapadni čelnici.

Stoltenberg je objasnio, kao da pokušava predvidjeti očekivanu većinu skeptika, da “troškovi hrane i goriva nisu ništa u usporedbi s troškovima koje svakodnevno plaćaju Ukrajinci na prvoj crti bojišnice“. Dalje je rekao:

„Ako ruski predsjednik Vladimir Putin ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, kao kada je anektirao Krim 2014., “morali bismo platiti još višu cijenu“, dodao je Stoltenberg.

Stoltenbergovo upozorenje dolazi ne samo dok ruske snage nastavljaju napredovati  cijelim Donbasom i usred opće promjene u medijskoj narativi koja snažno sugerira da su gubici Ukrajine mnogo veći nego što se do sada znalo, već i kako zapadno stanovništvo počinje gubiti strpljenje jer milijarde dolara se prebacuju u Kijev dok ljudi pate kod kuće zbog poskupljenja hrane i plina.

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je zabrinutost “što se zamor oko Ukrajine počinje pojavljivati ​​diljem svijeta” i pozvao na potporu naporima Ukrajine da se pokuša oduprijeti Rusiji.

Johnson je u petak po drugi put posjetio Ukrajinu i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. Dan kasnije novinarima je rekao: “Bila bi katastrofa da Putin pobijedi. Ne bih želio ništa drugo nego reći: “Zamrznimo ovaj sukob, imajmo primirje.”

Johnson je posebno izjavio u Sunday Timesu da je “Vrijeme vitalni čimbenik jer Zapad mora osigurati da” Ukrajina dobije oružje, opremu, streljivo i obuku brže od osvajača.

Zanimljivo je da je u petak na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu ruski predsjednik Vladimir Putin zaključio da slijedi veliki udarac za Zapad…

Govorimo o stvarnim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promjenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, tehnološkoj sferi, u cijelom sustavu međunarodnih odnosa.”

Ruski predsjednik kritizirao je Europsku uniju zbog njezine odluke da uvede antiruske sankcije, nazvavši je “ludom” i “ne baš dobro promišljenom“. Putin je rekao da im je bio cilj jednim potezom slomiti rusku ekonomiju, ali da to nisu uspjeli postići.

Umjesto toga, političari EU zadali su težak udarac vlastitom gospodarstvu, uzrokujući visoku inflaciju, istaknuo je Putin. Procijenio je da će troškovi “sankcione groznice” samo ove godine biti oko 400 milijardi dolara te napomenuo da će te mjere postati teret na plećima običnih ljudi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp