Kako je ovo uopće moguće? Unatoč sankcijama ruska rublja i dalje nastavlja jačati

Kako je ovo uopće moguće? Unatoč sankcijama ruska rublja i dalje nastavlja jačati

Dok s jedne strane inflacija u Europi i dobrom dijelu ostatka svijeta – doslovno ruši sve pred sobom. S druge strane unatoč sankcijama ruska rublja nezaustavljivo nastavlja jačati i ima najbolju dinamiku među valutama u svijetu. Kako je to moguće i kome sankcije zapravo štete?

Ruska rublja ojačala je u ponedjeljak u odnosu na američki dolar na 55,44 rublja za dolar, prema Moskovskoj burzi.

Američkom valutom se trguje po ovom tečaju prvi put od lipnja 2015. godine. Pao je i tečaj eura, za 1,2 posto na 58,15 rubalja za jedan euro.

Ruska rublja ojačala je svoju vrijednost u odnosu na strane valute, a pritisak na nju i dalje dolazi od viška koji se akumulira od izvoza, odnosno od kupaca ruskog plina, prenosi Kommersant. Ruska vlada, međutim, planira dovesti vrijednost nacionalne valute na optimalnu razinu od 70 do 80 rubalja za jedan dolar.

Potpredsjednik ruske vlade Andrej Belousov najavio je optimizaciju tečaja rublje. Prema njegovim riječima, Središnja banka Rusije se bavi ovim pitanjem i može se očekivati ​​brz povratak rublje na optimalni tečaj, prenosi Russia Today pozivajući se na Interfax.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da tečaj ruske rublje već mjesecima pokazuje najbolju dinamiku među svjetskim valutama. Nakon početnih gubitaka, rublja se u travnju vratila na razinu koju je imala prije rata u Ukrajini. No, prejaka rublja u odnosu na strane valute ne utječe na izvoz, zbog čega je ruska vlada odlučila sniziti njegovu vrijednost.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp