Meksiko nudi utočište Julianu Assangeu ukoliko mu prođe žalba na londonskom sudu

Meksiko nudi utočište Julianu Assangeu ukoliko mu prođe žalba na londonskom sudu

Ujedinjeno Kraljevstvo je  odobrilo izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea SAD-u, objavili su neki dan britanski mediji. Izručenje je odobrila ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Očekuje se žalba Assangeovog pravnog tima. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se izručenjem neće kršiti Assangeova ljudska prava i da će u SAD-u biti tretiran na odgovarajući način. Vlasti SAD-a traže Assangeovo izručenje zbog dokumenata koji su procurili 2010. i 2011. godine. Američke vlasti optužuju Assangea po osamnaest točaka u vezi s objavljivanjem ogromnih količina povjerljivih vojnih dokumenata na Wikileaksu.

Amerikanci navode da su tako bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD-u u ratnim zonama. Assange je u zatvoru od 2019. godine otkako mu je ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu povuklo status azilanta pa ga je uhitila britanska policija. 

Na Twitteru Wikileaksa objavljeno je “Borba se danas ne završava, to je samo početak nove pravne bitke. Žalit ćemo se“, objavili su na službenom Twitter kanalu Wikileaksa. 

Assange se može žaliti londonskom Visokom sudu koji mora dati odobrenje za nastavak žalbenog procesa, a može se žaliti i Vrhovnom sudu Velike Britanije, no ako žalba bude odbijena, Assange mora biti izručen u roku od 28 dana, pišu britanski mediji. Assangeova obrana je prošlog mjeseca podnijela zahtjev ministrici unutarnjih poslova da blokira njegovo izručenje SAD-u. 

Sud za prekršaje u Londonu je ranije izdao nalog za izručenje Assangea SAD-u, gdje mu prijeti kazna zatvora od 175 godina. Konačnu odluku o izručenju donosi ministarstvo unutarnjih poslova.

„Zamolit ću predsjednika Bidena da se pozabavi ovim pitanjem – humanizam mora prevladati” izjavio je povodom britanske odluke meksički predsjednik Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za medije. Meksiko bi mogao “otvoriti svoja vrata Assangeu” ako bude pušten, naglasio je predsjednik Meksika Andres Lopez Obrador.

Zapratite nas na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp