U Americi danas započelo cijepljenje beba: FDA zahtjeva da se i djeci obavezno daju minimalno tri doze mRNA cjepiva

U Americi danas započelo cijepljenje beba: FDA zahtjeva da se i djeci obavezno daju minimalno tri doze mRNA cjepiva

Uvođenje cjepiva protiv COVID-19 za bebe započelo je danas diljem Sjedinjenih Država nakon što je CDC odobrio mRNA cjepivo za američku djecu u dobi od 6 mjeseci do 5 godina.

„Ovo je veliki dan. Dugo smo čekali da djeca dobiju pristup cjepivu. Sada imamo sve dobne skupine, od 6 mjeseci i više, u zemlji koje sada ispunjavaju uvjete za zaštitu od Covida. 19. I reći ću vam, kao otac četverogodišnjaka, ovo je velika stvar i za moju obitelj“, rekao je američki generalni kirurg dr. Vivek Murti, Briani Kaylar sa CNN-a u utorak ujutro.

Međutim, dr. Jeannette Lee sa Sveučilišta Arkansas za medicinske znanosti, koja radi u FDA-ovom Savjetodavnom odboru za cjepivo, izrazila je “veliku zabrinutost” da djeci neće biti date tri doze cjepiva.

Jako sam zabrinut da mnoga od te djece neće dobiti treću dozu, upozorila je Lee. “Briga me što morate dobiti tri doze da biste stvarno dobili ono što trebate.”

Otprilike 17 milijuna djece mlađe od 5 godina sada ispunjava uvjete za cjepivo protiv COVID-19 u Sjedinjenim Državama, jedinoj zemlji na svijetu koja trenutno dopušta mRNA cjepiva za bebe.

S druge strane, guverner Floride Ron DeSantis izjavio je da Florida neće cijepiti djecu, a očekuje se da će još nekoliko saveznih država krenuti istim putem kao Florida.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp