Počelo je – U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, potvrđeno je za HRT iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Sumnja na bolest potvrđena je tijekom večeri famoznim PCR testom.

Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, u kućnoj je izolaciji.

Razni režžimski stručnjaci s područja medicine tvrde da su majmunske boginje zarazna  bolest prouzročena virusom majmunskih boginja. Pojavljuju se kod određenih životinja, ali mogu prijeći i na ljude.

Simptomi ove bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste,

Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma jest oko 10 dana, a simptomi obično traju dva do četiri tjedna. Majmunske boginje mogu se prenijeti režući meso divljači, kao i ugrizom ili ogrebotinom zaražene životinje. Također, i tjelesnim tekućinama, zaraženim predmetima ili vrlo bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, što načelno može uključivati i spolni prijenos.

Vjeruje se da virus normalno cirkulira među nekim vrstama afričkih glodavaca. Bolest može izgledati slično kao kod vodenih kozica. Dijagnoza se obično utvrđuje testiranjem uzorka dobivenog iz mjehurića ili kraste na koži na DNK virusa majmunskih boginja.

Cjepivo protiv velikih boginja, koje su iskorijenjene sa Zemlje, trebalo bi kako kažu stručnjaci ,sprečavati i zarazu majmunskim boginjama, s oko 85% učinkovitosti. Od lijekova, Cidofovir ili Brincidofovir bi mogli biti korisni.

Bolest se uglavnom pojavljuje u središnjoj i zapadnoj Africi. Prvi je put otkrivena 1958. među laboratorijskim majmunima. Prvi su slučajevi među ljudima otkriveni 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo. Manja epidemija koja se dogodila u Sjedinjenim Državama 2003. godine povezana je s trgovinom kućnim ljubimcima, u kojoj su se prodavali glodavci uvezeni iz Gane.

Prvi slučajevi prijavljeni kao posljedica mogućeg prijenosa majmunskih boginja izvan Afrike, uz sumnju na prijenos spolnim putem, pojavili su se u Ujedinjenom Kraljevstvu u svibnju 2022. godine. Uz nekoliko slučajeva u Londonu proteklih dana pojavili su se izvještaji o slučajevima i u Lisabonu, Madridu, a sinoć su se pojavile skupine zaraženih i u Montrealu te jedan slučaj u SAD-u, a radi se o osobi koja je doputovala iz Kanade.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp