Potpuni kaos na masovnom prosvjedu u Ekvadoru: jedna osoba je ubijena, a njih nekoliko stotina je ozlijeđeno

Potpuni kaos na masovnom prosvjedu u Ekvadoru: jedna osoba je ubijena, a njih nekoliko stotina je ozlijeđeno

Jedan čovjek je ubijen, a nekoliko stotina ih je ozlijeđeno tijekom dvanaestog dana domorodačkih prosvjeda u Ekvadoru.

Traže od vlade smanjenje cijena goriva, uvođenje kontrole cijena hrane i više ulaganja u obrazovanje.

Nakon višednevnog nasilja, prosvjednici su se jučer sukobili s vojnicima i policijom u glavnom gradu Quitu i drugim gradovima u zemlji.

Mienten pic.twitter.com/ko8nEM5W0T

— Carlos Soriano (@LUCHOSoriano) June 24, 2022

Konfederacija autohtonih naroda, koja je organizirala štrajk, priopćila je da je jedan muškarac preminuo od prostrijelnih rana zadobivenih tijekom prosvjeda u blizini Narodne skupštine.

Vlasti su priznale da je jedna osoba ubijena, a ministar unutarnjih poslova izrazio je ogorčenje zbog ponašanja policije. Naveo je da Vlada nije odobrila policiji nikakvo oružje s metkom te da su samo jučer nosili suzavac kako bi rastjerali prosvjednike.

Bolničar volonter rekao je za AP da je oko 100 osoba dobilo liječničku pomoć zbog ozljeda na mjestu prosvjeda, uključujući prosvjednike, vojnike i policiju.

Demonstracije su dio šireg, nacionalnog štrajka, koji je Konfederacija autohtonih naroda započela 14. lipnja, a poziva na smanjenje cijena goriva, uvođenje kontrole cijena poljoprivrednih proizvoda i donošenje većeg proračuna za obrazovanje.

Demonstracije su bile posebno nasilne u šest provincija u središnjem Ekvadoru. Vođa domorodaca Leonidas Iza zatražio je u utorak od vlade da ukine izvanredno stanje u tim provincijama i ukloni pritisak vojske i policije oko mjesta gdje su se prosvjednici okupili u Quitu.

#Ecuador allo stremo per la grave crisi economica. https://t.co/j9GTG20wXd

— Antonio Randino di Egnazia (@antonio_randino) June 24, 2022

Vlada je u srijedu te zahtjeve odbila, navodeći da će glavni grad ostati bez obrane. Glavni grad se suočava s nestašicom hrane i goriva.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp