Potpuni kaos u EU – 12 članica Europske unije ostalo bez ruskog plina

Potpuni kaos u EU – 12 članica Europske unije ostalo bez ruskog plina

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen priopćila je da je u ovom trenutku 12 od 27 zemalja članica Europske unije u potpunosti ili djelomično ostalo bez ruskog plina.

Kako je precizirala, Bruxelles se dugo pripremao za ovu situaciju. Zemlje Europske unije poduzet će zajedničke mjere kako bi opstale u uvjetima smanjenih isporuka ruskog plina, rekla je von der Layen.

Europski povjerenik za energetiku Kadri Simson kasnije je rekao da bi krizni plan EU, pripremljen početkom godine, “mogao biti koristan u bilo kojem trenutku i da bi države članice trebale biti spremne provesti svoje nacionalne planove”, objavio je estonski portal. “Delphi “.

Simson je istaknuo kako je Europska unija prošlog tjedna postigla dogovore s Izraelom i Egiptom o povećanju opskrbe plinom, produbljena je suradnja s Norveškom, dok su pregovori s Azerbajdžanom u završnoj fazi.

Krajem svibnja objavljeno je da su Poljska, Bugarska, Finska i Nizozemska već izgubile mogućnost primanja ruskog plina nakon što su odbile prihvatiti novi sustav plaćanja plina u rubljama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp