WHO – nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, rekao je u ponedjeljak visoki izvršni dužnosnik UN-ove agencije, koji je naglasio da zarazna bolest koja je karakteristična za središnju Afriku nema tendenciju mijenjati se.

Rosamund Lewis, voditeljica tajništva za majmunske boginje koje je dio Programa za hitne slučajeve WHO-a, izjavila je na presici da su mutacije kod ovog virusa manje, iako će genomsko sekvenciranje slučajeva pomoći u razumijevanju trenutnog izbijanja virusa.

Više od sto sumnjivih i potvrđenih slučajeva u nedavnom izbijanju virusa u Europi i Sjevernoj Americi nije bilo teško, naglasila je Maria van Kerkhove, voditeljica za zaraze i zoonoze i tehnička voditeljica za Covid-19 u WHO-u.

Ovo je situacija koja se može spriječiti”, izjavila je gospođa Van Kerkohove.

Izbijanje virusa je netipično, prema WHO-u, jer se događa u zemljama gdje virus redovito ne cirkulira.

Znanstvenici nastoje shvatiti porijeklo slučajeva i je li se išta po pitanju virusa promijenilo.

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih.

Izvor: nacional.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp