Berlin priprema građane na ekonomski slom i optužuje Putina da gura Njemačku u bankrot

Berlin priprema građane na ekonomski slom i optužuje Putina da gura Njemačku u bankrot

Prekid isporuke ruskog plina Njemačkoj nanijet će dugoročnu štetu gospodarskom krajoliku zemlje, a Berlin svoje stanovništvo i kompanije priprema “za teška vremena” i mogući ekonomski slom. navodi se u članku Bloomberga.

Prema njemačkoj Bundesbanki, njemačko gospodarstvo oslabit će za više od 3% 2023. ako prestanu isporuke energije iz Rusije, podsjeća agencija. Istodobno, nakon smanjenja isporuka ruskog plina Sjevernim tokom, najveće europsko gospodarstvo već “počinje skrivati ​​strahove”.

Izgledi su već turobni. Tvorničke narudžbe su u posljednja tri mjeseca pale, troškovi rastu, a povjerenje se urušava – izvijestio je Bloomberg, napominjući da su njemačka poslovna očekivanja i ovog mjeseca neočekivano pala.

Lokalne tvrtke spremaju se na dugoročno smanjenje potrošnje energije. Primjerice, BASF, najveći europski proizvođač kemikalija, mogao bi smanjiti proizvodnju zbog povećanja troškova plina koji se koristi kao sirovina u proizvodnji, ali i za proizvodnju električne energije.

Njemačka priprema potrošače i tvrtke na teška vremena – stoji u članku. Tako je čelnik njemačke savezne mrežne agencije Klaus Miller upozorio da bi se kućanstva mogla suočiti s udvostručenjem ili utrostručenjem računa za plin, pozivajući stanovništvo na štednju novca i energije.

Tvrtke za proizvodnju metala, papira, pa čak i prehrambenu industriju mogle bi biti prisiljene smanjiti ili zatvoriti proizvodne kapacitete u Njemačkoj, ubrzavajući sadašnji odljev proizvodnih radnih mjesta i nanijevši dugoročnu štetu gospodarskom krajoliku zemlje – zaključuje Bloomberg.

Gazprom je 14. lipnja objavio da na stanici može koristiti samo tri plinske kompresorske jedinice, posebno zbog kašnjenja u radu njemačkog Siemensa. Ruska je tvrtka sutradan objavila da će zaustaviti još jednu Siemensovu plinsku turbinu te da će od 16. lipnja Nord Stream moći isporučivati ​​najviše 67 milijuna kubika dnevno u odnosu na planiranih 167 milijuna.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp