Da nije Grčke, čak bih i povjerovao u euro

Da nije Grčke, čak bih i povjerovao u euro

Rejting agencije napadno uljepšavaju ružnu sliku hrvatskog gospodarstva na način kako su to radile i u slučaju Grčke.

Te uljepšane rejtinge vlastodršci koriste kao ključni argument za opravdanje uvođenja eura.

Hajmo vidjeti kako je takav scenarij obmana i laži Grčku doveo u glib iz kojega ne može izaći.

Rejting agencije su neposredno pred ulazak Grčke u eurozonu njene obveznice iz špekulativnog BB statusa promovirale u solidan BBB status. Odmah po uvođenju eura njihov rejting je porastao čak u A status – vrlo kvalitetnog dužnika. Podsjećam da je naknadno javno obznanjeno da je tadašnja grčka vlada lažirala ključne ekonomske pokazatelje samo da bi zemlju uvukli u eurozonu. Od 2001. pa čak sve do 2010. godine rejting agencije Grčku, unatoč tadašnjoj velikoj svjetskoj financijskoj krizi, vode u statutu BBB (solidan dužnik). Potom se taj rang do 2015. godine ruši kada nastupa slom grčkih financija i njene obveznice postaju smeće. Tadašnja intervencija EU da “spasi” grčko gospodarstvo je uvela taj narod u razdoblje neviđenih restrikcija, prisilne štednje, rasprodaje nacionalnih resursa i lažnih obećanja. Rezultat je da je njihov današnji javni dug preko 200% u odnosu na BDP. Unatoč tome, rejting agencije Grčkoj drže BB status.

I tako ta igra s rejting ocjenama služi samo globalnim igračima u igri s manjim narodima kako bi njihovi vlastodršci mogli poput dude varalice za djecu, obmanjivati svoje narode.

Istu priču priča i Plenković, dok njegov ministar financija Zdravko Marić (doktor ekonomije) svojim izjavama o dobrom kreditnom rejtingu Hrvatske sramoti ekonomsku struku i služi se propagandom. U biti, on zna gorku istinu o stanju hrvatskog gospodarstva, ali zbog njemu znanih interesa obmanjuje javnost. Sjećamo se kada je on, kao jedan od ključnih ljudi Agrokora, naknadno izjavljivao da nije znao zašto se taj koncern našao u lošoj situaciji.

Zaključno – Grčkoj nema spasa i ona je ogroman znak i potvrda o tome kako euro uništava nespremne ekonomije. Sadašnja vlada nas želi, kako sam to često govorio, što prije ubaciti u brzi vlak prema Grčkoj i njihovom scenariju.

Ono što je loše i bolesno ne može uljepšati nijedna rejting agencija. Za te laži, obmane i svjesno guranje u propast morat će odgovarati ključni akteri u Vladi.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp