Elia Pekica Pagon – Bog zlata i Bog duha nisu isti Bog

Elia Pekica Pagon – Bog zlata i Bog duha nisu isti Bog

Nevjerojatno, ali istinito – Vatikan je izdao novu seriju kovanica u čast svjetske kampanje za cijepljenje protiv Covida. Na kovanicama, izdanim u raznim apoenima eura, nalazi se, između ostalog i slika liječnika i medicinske sestre koji daju cijepivo mladoj osobi i upravo je ta kovanica upala u oči mnogim ljudima. U priopćenju Vatikana navodi se da su kovanice izdane kako bi skrenule pozornost na napore pape Franje da promiče cijepljenje kao “moralnu obvezu” svakog čovjeka i da “nastavi s naporima da se imuniziraju čak i najsiromašniji narodi”. 

Vatikan sada prodaje taj novi set ‘prigodnih’ kovanica koje promiču cijepljenje protiv Covida i to po cijeni od 180 eura. Radi se o setu od osam dijelova od kojih jedan srebrni novčić od 20 eura prikazuje mladu osobu koja prima injekciju, a pretpostavlja se da se radi o cjepivu protiv Covida.

Na samom novčiću ne piše je li ubod koji prima mlada osoba za Covid, ali u opisu istog na web stranici Vatikana stoji da je “Srebrnjak od 20 eura, koji je dizajnirala Chiara Principe, posvećen aktualnim temama koje su vrlo bliske srcu pape Franje, a to su tretmani za suzbijanje pandemije i potreba za cijepljenjem. Na novčiću su prikazani liječnik, medicinska sestra i mlada osoba koja je spremna primiti cjepivo.”

Osim toga, stranica, kako rekosmo, navodi da je “Sveti Otac više puta naglašavao važnost cijepljenja, podsjećajući da je zdravstvena skrb ‘moralna obveza’ i da je važno nastaviti s naporima da se imuniziraju čak i najsiromašniji narodi’.”

Ovo miješanje Vatikana u ljudsko zdravlje na ovako prizeman, plastičan i vrlo proziran način je doista presedan, ali i izvrsna slika i pokazatelj pravog lica vjerskih institucija. Mislila sam da se radi o nečijoj šali kada sam pročitala ovu vijest, no, ne, ovo nije šala, ovo je istina. Vatikan je sada potpuno otvoreno iskoračio iz ormara i pokazao kako želi aktivno sudjelovati u globalnim planovima za čovječanstvo o sveopćoj, masovnoj imunizaciji, odnosno promociji cjepiva koje prodaje moćna farmaceutska oligarhija u sprezi s vladama.

Svi moćnici svijeta vezani su čvrstim vezama, onima od čistog zlata, ne duhovnog (takvo zlato  ih ne zanima), već onog materijalnog. Žalosno je sve to. Žalosno je kada se duhovnost institucionalizira jer gubi na kredibilitetu, a sam Bog nema pravo glasa. Njega se ništa ne pita. Sam Bog se zgražava kada vidi tko ga sve uzima u usta i tko u njegovo ime čini sve to što čine oni koji se kunu u njega i koji se u njegovo ime usuđuju činiti čuda.

Tko uopće može sebi uzeti za pravo da svojata Boga, kako god ga svatko od nas zamišljao i da u njegovo ime progovara i bude njegov glasnogovornik? Zar je Bog ikoga angažirao da u njegovo ime progovara? Zar je on tim dostojnicima dao zadatak i zaposlio ih u svojoj službi? Naravno da nije.

Ne, Bog nisu institucije, ni kovanice, ni svo zlato i blago Vatikana, ni sve molitve naučene napamet, ni vjerske knjige, ni datumi, ni njegovi brojni institucionalizirani glasnogovornici, ni sav taj kič. Bog je u šumu vjetra, u pjevu ptica, u lepršavom letu leptira, u tišini morske pučine u predvečerje, na planinskim vrhuncima, u snježnoj pahulji koja ti blago sleti na vrh nosa, Bog je u srcima dobrih ljudi.

Javlja nam se kada se najmanje nadamo, dajući nam nadu u bolji svijet i pokazujući nam gdje se nalazi, a gdje zasigurno ne. Bog zlata i Bog duha nisu isti Bog. Jedan od njih na njegovu je žalost osmišljen za ovozemaljske pohlepnike, a onaj pravi Bog nije niti trebao biti osmišljen, on nije trebao biti brandiran, niti ima svoje poslanike ili glasnogovornike jer pred njim smo svi jednaki i jednako vrijedni, osim ako ne dokažemo suprotno. Uvjerena sam da je njegov jedini govor tišina puna riječi koje možemo samo srcem čuti. Da, njegov je jedini pravi hram ljudsko srce, njegova je knjiga prirodno bogatstvo koje uvijek iznova u nama budi čuđenje i divljenje, njegova je molitva svako naše dobro djelo, a njegovo je lice – lice svakog plemenitog čovjeka koji istinski vjeruje u dobro.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp