Ludilo – Guardian poziva svoje čitatelje da štede vlastitu mokraću zbog nestašice gnojiva

Ludilo – Guardian poziva svoje čitatelje da štede vlastitu mokraću zbog nestašice gnojiva

Britanski časopis Guardian ponovno je objavio u najmanju ruku nenormalni članak. Ovoga puta pozvali su svoje čitatelje da “štede mokraću” zbog utjecaja sankcija na Rusiju, koje su “nenamjerno” uzrokovale nestašicu gnojiva.

Naslov članka je “Peecicling: Može li doniranje urina poljoprivrednicima pomoći nahraniti svijet?”

Novinar Tom Papert napisao je: “Kao rezultat zapadnih sankcija Rusiji, a u manjoj mjeri i sukoba u samoj Ukrajini, Rusija više ne izvozi svoju ureu na Zapad, koji je ureu koristio za stvaranje gnojiva za usjeve.

Papert je dodao: “Rusija i Ukrajina su zajednički odgovorne za izvoz 28% svjetskih gnojiva napravljenih od dušika, fosfora i kalija. Tri tvari koje stvaraju gnojiva su bogate urinom. Kao rezultat toga, sugerira Guardian, čitatelji bi trebali “koristiti svoju mokraću kako bi ponizili Putina” i štedjeli urin kako bi “pomogli okolišu, osujetili rusku agresiju i proizveli kruh bogat urinom”.

Članak Guardiana nastavio je u svom bizarnom smjeru: “Ako mogu upotrijebiti svoju mokraću da ponizim Putina, onda će se taj čudni san koji sam sanjao prošli tjedan nekako ostvariti.” Štoviše, te iste hranjive tvari, kada se ispiru u sustave otpadnih voda, postaju zagađivači odgovorni za stvaranje cvjetanja algi koje je štetno za okoliš.

Ljudski urin je bogat izvor dušika, fosfora i kalija. Prema Institutu Rich Earth u Vermontu, urin koji proizvodi jedna odrasla osoba godišnje – 125 američkih galona (473 litre) – dovoljan je za uzgoj 145 kg pšenice.

Papert je 2017. rekao: “Iako se korištenje tjelesnih fekalija ili izlučevina za gnojidbu usjeva na Zapadu može činiti čudnim, izolacionistička Sjeverna Koreja navodno je pozvala svoje građane da mokri po usjevima kako bi poboljšali gnojidbu kako bi spriječili nedostatak hrane. Godine 2017. tvrdilo se da je sjevernokorejski diktator Kim Jong Un možda nehotice pokrenuo epidemiju parazitskih crva u zemlji prisiljavajući poljoprivrednike da koriste ljudski izmet na svojim usjevima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp